Kommuner missnöjda med utjämningssystemet

1:11 min

Irritationen växer i kommunerna över hur regeringen hanterar det kommunala utjämningssystemet. Trots att de politiska partierna kommit överens om att ändra på hur pengarna fördelas och trots att riksdagen krävt att regeringen lägger ett nytt förslag så avvaktar finansdepartementet.

De politiska partierna har redan kommit överens om att ändra på hur pengarna till kommunerna fördelas. Regeringens avvaktande hållning ställer till problem med ekonomin i många kommuner, menar Bengt Germundsson, kristdemokrat och kommunalråd i Markaryd.

– Nio av tio kommunpolitiker är oerhört frustrerade över att det här inte går igenom. Nu är vi inne i en budgetprocess igen och vi ser att till följd av de här ojämlika förhållandena så får de här kommunerna som redan i dag är underkompenserade genomföra besparningar eller skattehöjningar, medan andra kommuner, som är överkompenserade, de sänker sin skatt i stället. Jag tycker att det är djupt orättfärdigt, säger Bengt Germundsson.

Bengt Germundsson i Markaryd var ordförande för den parlamentariska utredning om det kommunala utjämningssystemet som blev klar i april förra året. Då var de politiska partierna överens om att ändra resursfördelningen till barnomsorgen.

I dag får en lång rad välmående kommuner i storstadsregionerna för mycket pengar, medan många kommuner ute på landsbygden får för lite. Men finansdepartementet vill vänta med att förverkliga förslaget - trots att riksdagen har uppmanat regeringen att komma med en proposition nu i höst.

Socialdemokraten Leif Jakobsson överväger nu att KU-anmäla regeringen.

– Det viktigaste för kommunerna är ju faktiskt att det kommer en proposition, det kommer vi att jaga vidare om. Men det är klart att så här får inte en regering agera. Det här är ju rent trots mot riksdagen, säger Leif Jakobsson.