Tobakindustrin mer aggressiv mot anti-rökarbete

1:51 min

Nya antitobakslagar som införts i flera länder har retat upp den internationella tobaksindustrin. Under senare tid har bland annat Philip Morris stämt flera länders regeringar för att lagarna ses som handelshinder.

Doktor Luminita Sanda vid Världshälsoorganisationens tobaksprogram, som besökte den svenska riksdagen i veckan, är oroad över de ökande rättstvisterna.

– Vi ser hur de stämmer länder och regeringar i internationella domstolar, säger hon.

Den internationella tobaksindustrins marknadsföringsmetoder har under senare tid förstärkts och nu har flera länder stämts i domstol för att ha infört antitobakslagar som kan bromsa försäljningen.

Den norska regeringen, som infört exponeringsförbud för tobak i butikerna, har stämts av ett av de största tobaksbolagen, Philip Morris.

Ett exponeringsförbud som tvingar butikerna att förvara förpackningarna under disk är ett handelshinder, hävdade bolaget. Men tingsrätten gick på folkhälsolinjen och Norge fick ha kvar förbudet.

Också Australien och Uruguay har dragits inför rätta av tobaksindustrin.

Anledningen är bland annat de neutrala cigarrettpaket som införts till exempel i Australien. Paketen har bara en liten yta för cigarrettmärket, medan den största delen tas upp av varningstexter och bilder av tobakens offer och deras skador.

Men svenska politiker har hittills inte varit intresserade av att införa neutrala cigarettpaket.

Margareta Haglund vid tankesmedjan Tobaksfakta, säger att det kan bero på okunskap.

– Jag tror faktiskt att många politiker inte har förstått hur allvarlig tobaksfrågan är och att de faktiskt tar livet av sina konsumenter. Här har svenska politiker, till skillnad från politiker i Norge och Finland, förstått betydligt mindre att de måste agera nu och värna barnen och inte tobaksindustrin.

Vilket är det viktigaste sättet att bromsa tobaksbruket i Sverige?

– Att vi bestämmer oss för ett slutdatum där vi kan fasa ut det här fullständigt onödiga bruket, säger Margareta Haglund vid tankesmedjan Tobaksfakta.