Sverige

Svenska banker stoppar olämplig kultur

Svenska banker och betaltjänster spärrar och registrerar företag som säljer vad man kallar ”olämpliga produkter och kulturformer” på nätet, som till exempel våldsam film eller erotisk litteratur. Roland Hånell, som driver skräckfilmsbutiken.se, har spärrats av ett tiotal banker och betaltjänster, och måste nu lägga ner sin verksamhet.

I källaren på den gamla villan i Osby står bruna lådor med skräck- och kultfilmer. Nyproducerade spökfilmen Hannah House, 70-talsserien Brev till Inga och Stig och splatterkomedin Brain Dead är några av de hundratals titlar som täcker varje vägg, skrymsle och vrå.

– Här har vi Anita, en kultklassiker från 72 med Stellan Skarsgård. Den ryker direkt, naket på omslaget. Det fick jag inte ha för en av mina betaltjänster, säger Roland Hånell, ägare till skräckfilmsbutiken.se och det egna filmbolaget Dark Entertainment.

I snart tio års tid har Roland Hånell drivit företag från sitt hem i Norra Skåne. Rolands val av filmer har gjort att han svartlistats ett dussintal gånger av svenska banker och betaltjänster. Bankerna anser att skräckfilm är omoraliskt. 

– Man får mail om att ”betaltjänsten är uppsagd på grund av att din verksamhet säljer olämpliga produkter”. Du får inte veta vilka produkter, varför, eller om du kan göra något åt det, säger Roland Hånell.

Svenska banker och betaltjänster använder sig av etiska policys. Det innebär generellt sett att bankerna inte samarbetar med olagliga verksamheter, som till exempel barnpornografi eller pengatvätt. Men det finns också en klausul mot vad som i bankvärlden kallas för "stötande beteende" där saker som kan uppfattas som omoraliska också ska förbjudas.

– Det är ett ganska kort, allmänt formulerat stycke. Vissa saker är inte olagliga, men ändå stötande för den stora allmänheten, och därför ska man inte hålla på med dem, säger Jan-Olof Brunila, chef för Swedbanks kortbetalningslösningar.

Regeln om stötande beteende innebär att företag som inte är olagliga, men kan ses som olämpliga, hindras från att skaffa betallösningar. Något som påverkar flera företag varje år. På Friisgatan i Malmö ligger butiken Justine och Juliette, som säljer erotisk litteratur och sexleksaker.  

– Vi nekades när vi försökte skaffa en betalkortslösning till vår webshop. Första sa banken ja, men när de fick veta att vi säljer sexleksaker ville de inte samarbeta med oss, säger Emma Rosén, som äger butiken. 

Att man idag kan köpa sexleksaker på apotek och erotiska böcker på stora boksajter, spelade ingen roll. Banken ville inte diskutera beslutet.

– Vi gör en individuell bedömning av företaget som helhet, det ska kännas seriöst och ha en i huvudsak seriös verksamhet, säger Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken.

Varje gång en svensk bank spärrar eller nekar ett företag görs det en individuell bedömning, ibland av ett etiskt råd, i andra fall av enskilda banktjänstemän. Roland Hånells förbjudna filmer får till exempel säljas på stora sajter som CDON eller Ginza, eftersom bankerna gjort en annan bedömning där.  

– Jag tycker inte att det är något konstigt med det, det fungerar likadant med kredit och banklån, säger Bengt Carlsson.

Sveriges Radios undersökning visar att Sveriges största banker, Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank, använder sig av den här typen av regler mot ”stötande beteende”. Samma sak gäller för de stora betaltjänsterna Mastercard och Visa. Emma Rosén ställer sig frågande till att sexleksaker skulle utgöra ett groteskt beteende.

– Jag tycker det speglar en utdaterad inställning till sex. Våra kunder tar ansvar för sin sexualitet och sina partners njutning. Jag skulle vilja veta vad som är fel med det, vad som gör att vi inte är önskvärda.

Emma Rosén vände sig till slut till en dansk bank för att komma runt reglerna. Men för Roland Hånell tog orken slut. I skräckfilmsbutikens källare i Osby packar han upp film för sista gången.

– Det funkar inte längre, jag kan inte ha en betaltjänst en dag och inte veta om jag kan ta betalt för mina grejer tre dagar senare, säger Roland Hånell.

När betaltjänsten Paypal i våras spärrade engelska e-bokförlaget Smashwords på grund av att de sålde erotisk litteratur, väckte det debatt om moralcensur i Storbritannien. Efter några veckor tog Paypal bort betalspärren, men att det skulle handla om censur i Sverige håller inte  Jan-Olof Brunila, Swedbank, med om.

– Vi rättar oss efter de internationella avtal om etik som finns i bankvärlden. Man kan kalla det moralcensur, eller så kan man kalla det för ha en moralisk kompass som man verkar efter-

Frågan är vad konsekvenserna blir, när alla stora banker och betaltjänster i Sverige använder sig av moral som grund för beslut om vad som ska få säljas eller inte.

– Vad som är censur är en stor fråga, och ingenting som en bank ska ha någon åsikt om. Jag avstår nog från att svara på det, säger Bengt Carlsson på Handelsbanken.

När skräckfilmsbutiken nu lägger ner sin filmförsäljning, försvinner också ett tiotal skräckfilmer och kultfilmer för gott, eftersom Roland Hånells egna filmbolag Dark Entertainment var ensamma om att ge ut dem. I framtiden kommer Roland sälja t-shirts och samlarobjekt.

– Det är klart att det handlar om censur. Om man går in och styr vad en butik får ha för utbud så är det censur, det kan inte vara något annat, säger Roland Hånell.