Förlag tvingar bort e-böcker från bibliotek

1:09 min

I Sverige då är det numera förlagen som bestämmer vad som finns på bibliotekets digitala bokhyllor. Och förlagen har infört en alltmer omfattande karantän både på sina e-böcker och ljudböcker, skriver Stockholms stadsbibliotek på sin blogg Digitala medier. Förlagen drar ibland helt bort sina e-böcker från våra allmänna bibliotek eller stoppar dom i karantän upp till fyra månader.

Det försvinner e-böcker från våra bibliotek. Till synes helt godtyckligt. Låntagare kan tvingas vänta flera månader på nyutkomna e-böcker som plötsligt satts i karantän, eller så kan böckerna ha plockats bort för gott av förlagen. Och ibland sker det till och med mitt under en nedladdning.

Och mängden e-böcker och e-ljudböcker som är satta i karantän motsvarar cirka 60 hyllmeter med framförallt ny och efterfrågad litteratur.

Anledningen är att förlagen vill sälja fler av sina e-böcker innan dom släpps fria.
Även i Danska bibliotek försvinner tusentals e-böcker av liknande anledningar, rapporterar Politiken. För både de danska och svenska förlagen vill ha begränsningar i utlånandet. Som till exempel att lånare ska få stå i eboks-kö precis som man gör med fysiska böcker.

Norge däremot, har försökt lösa det på annat sätt. Där har staten gått in och utformat ett digitalt biblioteksavtal. Böcker från år 1900 till år 2000 ska läggas ut fritt på det norska digitala biblioteket Bokhylla. Det skriver Aftenposten.