Försäkringskassan behöver 2,5 miljarder extra

Det har blivit fler sjukskrivna i år än vad Försäkringskassan räknat med. Nu ber kassan regeringen om 2,5 miljarder extra.

- Den mesta delen av ökningen beror på återvändarna, som en gång har lämnat sjukförsäkringen efter att ha uppnått maximal tid och sedan har varit en tid på arbetsförmedlingen och kommer tillbaka till sjukförsäkringen. Det är drygt 60 procent av ökningen. Det har inte överraskat oss så mycket, utan det är framförallt de här nya sjukskrivna som också ökar, säger Laura Hartman som är prognoschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan hade räknat med att betala ut 19 miljarder kronor i sjukpenning i år. Men slutsiffran kommer hamna kring 21,5 miljarder.

Det är andra året i rad som budgeten för sjukpenningen överskrids.

– Sjukskrivningarna blir längre för en del sjukskrivna, det är framförallt de som har varit arbetslösa innan de blev sjukskrivna. Sedan är det några fler fall som har blivit längre än 30 dagar, det som man kallar mellanlånga fall.

– Exakt vad det här beror på försöker vi kontinuerligt följa upp och förstå, men det är nog ingen som riktigt vet i dagsläget.

Försäkringskassan vet ännu inte vad det är för typ av sjukdomar som står bakom ökningen av sjukskrivningarna. Men den spår att ökningen kommer att plana ut, eftersom de så kallade återvändarna blir färre.

Hur blir det nästa år då?

– Vi tror att det blir ganska snart som den här utplaningen börjar, men det är en prognos.

Enligt Dagens Nyheter kommer regeringen inom kort att besluta om att ge Försäkringskassan mer pengar nästa år, så att myndigheten ska kunna täcka årets underskott.