Pirat-tv kan bli olagligt för privatpersoner

1:43 min

Regeringen tar nu upp frågan om att förbjuda köp och innehav av avkodningsutrustning som gör att man kan titta på betal-tv utan att tv-bolagen tjänar pengar på det.

Branschen ser det som ett växande problem och regeringen hoppas nu att förslaget ska vara klart till årsskiftet och att lagen ändras innan nästa val, säger kulturministernLena Adelsohn Liljeroth.

– Ja, det innebär att det kommer bli kriminellt att ha privat avkodningsutrustning, säger hon.

I dag är det olagligt att sälja avkodningsutrustning för att tjäna pengar på att sprida betal-tv-kanaler i så kallade card sharing-nätverk. Och just nu arbetar svenska åklagare med flera sådana fall.

Men än så länge är det inte förbjudet att köpa och använda utrustningen för eget bruk.

Man kan alltså helt lagligt i dag titta på betal-tv-kanalerna i card sharing-nätverken till en tiondel av priset mot om man skulle köpa tjänsterna direkt från tv-bolagen.

– Det här handlar om pengar som försvinner från branschen. Det är ju redan i dag kriminellt med en kommersiell hantering och vi tycker att det är logiskt att det även ska vara kriminellt med en privat hantering, sägerLena Adelsohn Liljeroth.

Betal-tv-bolagen har lobbat under många år för att få regeringen att ändra lagstiftningen.

I flera europeiska länder är det redan förbjudet att köpa och använda utrustningen för titta på betal-tv och att regeringen nu arbetar fram en lagändring som man hoppas ska vara klar innan nästa val gör David Würgler, chef på lobbyorganisationen Stopnordic, glad.

– Det är bra, och vi tror att folk kommer att förstå att den här piratverksamheten gör stor skada på tv-industrin.