2012-11-13

Jazzkatten 2012: Vinnarna utsedda

Kontrabasisten Nina de Heney utsågs till Årets musiker, Seval blev Årets grupp och sextetten Isabel Sörling Farvel tog hem priset som Årets nykomling när P2:s pris Jazzkatten delades ut på tisdagskvällen på Fasching i Stockholm.

Värdar för galan: Lina Langendorf och Johan Norberg

Vinnare Jazzkatten 2012
Årets musiker: Nina de Heney
Årets grupp: Seval
Årets nykomling: Isabel Sörling Farvel
Årets kompositör: Cecilia Persson
Guldkatten: Fredrik Norén

Utdrag ur juryns motiveringar:
Årets musiker: Nina de Heney
"En artist som med säregen direkthet tolkar nuet och skapar ett språk inom vilket tillvaron plötsligt vidgas. Därtill en mästerlig improvisatör som med högsta precision och imponerande teknik verkar med en till synes outtömlig utforskarlusta.”

Årets grupp: Seval
"En ensemble som med en akustisk besättning låter lyssnaren nyfiket närma sig utövarna. Ett befriande avskalat låtmaterial tas om hand av lyhörda individualister som lyfter det till fri-improvisatoriska höjder, för att sedan lämnas tillbaka med varsam hand.”

Årets nykomling: Isabel Sörling Farvel
"En artist som med häpnadsväckande mod kastar sig ut i det okända och med sin fantasi och utlevelse lockar med sig varje lyssnare som har ett hjärta. Hennes grupps urstarka debutalbum tar nordisk jazz ett steg vidare med sin utsökta blandning av kollektiv improvisation, strama arrangemang och tänkvärda texter.”

Årets kompositör: Cecilia Persson
”En kompositör som med sin lekfullhet, humor, fantasi och frihet från konventioner tar musiken till nya oanade höjder varje gång. Trots att musiken är så präglad av hennes personlighet lyckas den ändå alltid överraska.”

Guldkatten: Fredrik Norén
”En kreativ, energisk och närvarande  medmusiker, som med aldrig sinande ungdomlig entusiasm, under mer än tre decennier drivit sitt band. Ett band som förutom att skapa fängslande, stark och självständig musik, också varit en bördig mylla, oumbärlig för återväxten inom svensk jazz.”

Prisutdelningen direktsändes i P2 och finns även för lyssning på www.sverigesradio.se/p2

Om Jazzkatten:
Jazzkatten har delats ut av Sveriges Radio sedan 1993. Från början var det en jury bestående av landets jazzskribenter som valde ut pristagarna. Nu består jazz- kattenjuryn av redaktionen för P2 live Jazz samt av musikern Lina Nyberg och jazzjournalisten Anna Wallentin. 

När Swedish Jazz Celebration skapades av STIM, Rikskonserter, Sami, Kungliga musikhögskolan och Sveriges Radio fick utdelningen av Jazzkatterna bli en av de festliga programpunkterna och dessutom ett sätt att spegla jazzåret som gått och prisa de som gjort sig förtjänta av det.

Nu när Swedish Jazz Celebration ligger nere är det Sveriges Radio som själva får stå för den festliga inramningen av prisutdelningen. Priset är i form av en glasskulptur skapad av konstnärerna Benjamin Slotteröy och Halvard Börgesson Skeie.

Pressbilder vinnarna från ca 23.00: http://sverigesradio.se/press/bilder/jazzkatten_2012/index.html
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Jazzkatten Statyetter. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1571413_2000_1333.jpg 

För mer information:
Marie Vesterholm, P2 Live Jazz
marie.vesterholm@sverigesradio.se 
08-784 18 21

Susanne Tellinger, pressansvarig P2
susanne.tellinger@sverigesradio.se 
08-784 65 70