Nordväst

Tusentals gick på fakturabluffen

1:45 min

Skatteverket kommer idag med helt nya siffror till rättegången om bluffakturor som inleddes idag i Helsingborg. Det rör sig om uppemot 55 miljoner kronor som den 36-årige huvudmannen ska ha fått in och hanterat.

Företagslansering AB i Billesholm hann skicka ut hela niotusen fakturor till företagare i hela landet. Fyratusen av dem betalade snällt för att slippa bråk och småföretagare kände sig tvingade och hotade och nästan fyratusen betalade in småbelopp på runt 5-10 000 kronor för att slippa trassel bråk.

– Företagets uppringare var oerhört aggressiva och hotade med kronofogde och tingsrätt och det skrämde folk och det här handlar om vanliga småföretagare , frisörer, skogsfolk och lantbrukare t ex, säger åklagare Tord Josefsson i Helsingborg.

Dag efter dag flöt pengarna in på företagets konton som skatteverket nu har gått igenom . Bara denna delen gav inkomster på över fyrtio miljoner kronor under nio månader.

Tidigare har två underhuggare friats och en dömts i samma ärende. Huvudmannen flydde, men i augusti gav han upp och anmälde sig frivilligt i sällskap av en advokat men han nekar till allt brottsligt.

Nu ska rättegången pågå fram till jul och sammanlagt är det över sjuttio personer som ska höras. I målet har åklagaren bara tagit upp fyrtio drabbade av alla fyratusen som betalt sina fakturor.