Habo

Ny smäll för Habo Finanssparare

1:57 min

Småspararna som drogs med i fallet när finansbolaget Habo Finans kraschade drabbas nu av ytterligare ett hårt slag. Nu krävs intresseföreningen på 750 000 kronor.

Det är efter en tvist med revisorn som revisionsfirman KPMG kräver 750 000 kronor av intresseföreningens medlemmar. Det sedan föreningen förlorat i tingsrätten, och nekats en så kallad grupptalan.

– Vi blev förvånade och besvikna. Vi hade bra underlag och hade trott på möjligheten att driva en grupptalan, säger Bernt-Olof Berntsson från Habo, ordförande i Intresseföreningen för spararna i Habo finans.

I spillrorna efter kraschen och pyramidspelet bildades intresseföreningen som i dag har 480 medlemmar, enligt föreningens egna uppgifter. Ett av målen har varit att få revisionsfirman KPMG att ta ansvar för att bristerna i Habo finans inte upptäcktes. Revisorn har också fått en varning av revisorsnämnden.

Föreningen kräver KPMG på 60 miljoner i skadestånd och vill driva det här som en grupprättegång i tingsrätten. Men tingsrätten gör bedömningen att fallet inte uppfyller kraven för en grupprättegång och sa nej i en dom från 16 oktober. Detta överklagade intresseföreningen så sent som förra veckan till hovrätten som lär komma med besked innan årsskiftet.

– Vi har anlitat vår advokat som i sin tur anlitat ny expertis, som säger att det finns goda chanser att en överklagan ger ett annat beslut i hovrätten, säger Bernt-Olof Berntsson i intresseföreningen.

Men inte nog med att spararna förlorat miljonbelopp och nu alltså fått nej från tingsrätten. Nu kommer nästa dråpslag. KPMG kräver småspararna på 750 000 kronor i ersättning för sina rättegångskostnader och advokater.

Det är mycket pengar, men vi är många medlemmar och vi har medel för att klara av en sådan kostnad om det krävs.

Småspararna i Habo finans kan nu bara hoppas på att hovrätten tar upp fallet och att man sedan vinner målet mot revisionsjätten och inom några veckor ska Vi vill ta reda på intresset - hur långt medlemmarna är beredda att gå både när det gäller tid och kostnader, säger Bernt-Olof Berntsson. man ha ett stormöte med alla småsparare för att fatta beslut.

– Vi vill ta reda på intresset - hur långt medlemmarna är beredda att gå både när det gäller tid och kostnader, säger Bernt-Olof Berntsson.