Erik Almqvist avgår efter rasistiska påhopp

0:31 min

SD-toppen Erik Almqvist avgår från sina ledande uppdrag inom partiet, sedan en film visat hur han använt rasistiska och sexistiska tillmälen vid ett bråk, uppger partiet. Sverigedemokraternas ledning samlades i dag på förmiddagen till ett krismöte och höll senare presskonferens.

I en film som Expressen har publicerat, kallar Erik Almqvist, då partiets pressekreterare, i dag riksdagsledamot och SD:s ekonomisk-politiske talesman, en kvinna för hora, beskriver en berusad man för ”blatte lover” och säger till komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe”.

– Almqvist har uppmanats att lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, hans ledamotsplats i partistyrelsen och i partiets verkställande utskott. Jag har också bett honom att allvarligt fundera på sin roll som ledamot i Sveriges riksdag, säger Jimmie Åkesson på presskonferensen.

– Jag är djupt besviken över detta, säger Åkesson och fortsätter tala om partiets nolltolerans mot rasism.

– Vi har inga dubbla måttstockar. Detta är de enda rimliga konsekvenserna.

– Förtroendet är förbrukat, säger Åkesson.

Händelsen inträffade för drygt två år sedan vid ett bråk på Kungsgatan i Stockholm, och filmades enligt Expressen av Kent Ekeroth, numera SD:s rättspolitiske talesman. Expressen har kommit över filmklippet och publicerar det i dag.

SD:s ledning samlades på förmiddagen till ett krismöte kring filmen och partiledaren Jimmie Åkesson höll innan lunch en presskonferens.

Erik Almqvist kommer själv att hålla en presskonferens klockan 12.30 i dag, skriver han på Twitter.

Jimmie Åkesson uppger på pressträffen att han inte har pratat med Kent Ekeroth, som var med under bråket för två år sedan, ännu. Situationen för honom är än så länge alltså oklar.

Filmen publiceras en månad efter det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett internt brev till partimedlemmarna förklarat att det råder nolltolerans mot rasism i partiet.

Händelsen hade sitt urpsrung i en diskussion mellan SD-politikerna Erik Almqvist, Christian Westling, Kent Ekeroth och komikern Soran Ismail en tidig morgon för drygt två år sedan. Almqvist säger i filmen till Ismail att han är "svenskfientlig", att Sverige "inte är ditt land" och "du beter dig som en babbe just nu".

Efter att en kraftigt berusad man dykt upp uppstår en hetsig stämning mellan honom och de tre SD-politikerna. I ett senare läge kommer en ung kvinna fram till de tre och kritiserar att de är tre mot en. Efter en stunds hetsigt diskuterande hör man Erik Almqvist säga till de andra att "skita i den här lilla horan."

Erik Almqvist har tidigare helt förnekat att han använt rasistiska tillmälen i bråket eller att han kallat någon för hora.

– Nej, det är absolut inte sant, sa Erik Almqvist till Expressen förra veckan.

Soran Ismail lade ut en videoblogg med en kortare filmsekvens från händelsen för två år sedan. Han vill dock inte uttala sig mer om händelsen, säger han till Ekot.

På Erik Almqvists Facebooksida kan man i dag läsa detta (ett utdrag):

"Expressen hävdar nu att man har videoklipp som styrker påståendena från tjafset på Kungsgatan för några år sedan. Det förvånar mig för jag minns inget av de orden som påstås och det gör mig såklart rejält ångerfull."

Ekot