Sista filmen har premiär ikväll

Hur blir livet efter Twilightfilmerna?

1:37 min

I dag har den femte och sista filmen i Stephanie Meyers populära vampyrsaga Twilight biopremiär. Hardcore-fans kunde se filmen redan inatt. Det gjorde fansen Stephanie Georgii och Jennifer Lindgren, som redan tycker att det känns lite tomt.

I nästan fem år har tjejerna bloggat om Twilight, både om böckerna och om filmerna. I dag driver de den svenska officiella Twilightsajten.
– Vi kommer aldrig att hitta något som är som Twilight igen, säger Jennifer.
– Vem hade jag varit och vad hade jag gjort utom det inte vore för Twilight, det känns lite läskigt att tänka på det faktiskt, säger Stephanie.

Båda två är fortfarande lite lätt lyriska efter att ha sett den sista filmen, som de tycker var över förväntan. Och de har inte riktigt velat inse att det inte kommer några fler.
– Jag tror att det kommer att ta en vecka innan det sjunker in på riktigt. Men efter ett tag, när det har hjälpt en färdigt, då är det dags att gå vidare. Man kan väl säga att det är slut.

Frågan är väl då hur länge fenomenet Twilight kommer att leva kvar. Maria Lexhagen, turismforskare vid Mittuniversitetet, har forskat på fansen och turismen efter Twilight och hon tror att Twilights fankultur kommer att leva kvar länge.
– I normala fall brukar man säga att ungefär fyra år efter att en film har spelats in, där plats då tydligt syns och man åker till den här platsen, så finns det en effekt. Jag tror att det här kommer att pågå längre. Det handlar om hur mycket fortsatt skapande kring Twilight kan fansen bidra med, säger hon.

Över en kvarts miljon fans från hela världen har rest till den lilla staden Forks i nordvästra USA, där böckerna utspelar sig. Maria Lexhagen kan inte säga något exakt år, men tror att fansen kommer att ta med sig även barn och barnbarn in i Twilightvärlden.