ARBOGA

Ilska över "Arboga-gate" blev lyckad marknadsföring

2:15 min

Arboga har fått ge namn åt ett litet bråk i Twitter-världen: "Arboga-gate." Ett kommunalråd i Linköping har nämligen använt Arboga som ett dåligt exempel när det gäller stadsplanering. Det har retat upp Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg (S), som på så sätt har lyckats marknadsföra Arboga som aldrig förr - i alla fall i Östergötland.

– Det är väl självklart att bråkar man med mig om Arboga så får man med mig att göra, och många andra för den delen, säger Olle Ytterberg till P4 Västmanland.

I flera års tid har Linköpings centerpartistiska kommunalråd Muharrem Demirok använt sig av uttrycket "mindre Arboga och mer Barcelona" i olika sammanhang

Han har bland annat skrivit:

Ett av Centerpartiets tydligaste vallöften i Linköping var att få mer tänk av Barcelona och mindre av Arboga. Tycker vi lyckats bra.

När Olle Ytterberg fick reda på det reagerade han negativt, kan man säga. Han blev riktigt arg och svor så det gav eko i hela Östergötland.

– Ja, om man ringer till mig och framför den här typen av nyheter när jag är på dåligt humör, trött och hungrig då kan man få så här spännande media.

– Det är klart att jag vart lite ilsk!

Han tycker att Muharrem Demirok agerar oprofessionellt:

– Att gå ut och tala om vad man inte vill vara tycker jag visar på ett dåligt omdöme och dålig mediaträning, säger Olle Ytterberg

Och vad det skulle vara för negativt med en kommun i det lilla formatet kan Arbogas kommunalråd inte begripa:

– Många uppfattar oss som en pittoresk småstad.

Apropå mediaträning och proffspolitiker var det kanske till och med smart av Olle Ytterberg att bli så arg när han hörde talas om Muharrem Demiroks uttalanden om Arboga - det har ju faktiskt gett en hel del uppmärksamhet....

– Det ska jag inte uttala mig om, säger Olle Ytterberg och skrattar.

Men han medger att östgötarna har fått höra ovanligt mycket om Arboga den senaste tiden:

– Jag har aldrig lyckats sälja Arboga så mycket i Östergötland som jag gjort de sista dagarna, så jag är väldigt tacksam!