Stockholm/Lund

Almqvist: "Den värsta dagen i mitt liv"

Direkt

SD-toppen Erik Almqvist avgår från sina ledande uppdrag inom partiet, sedan en film visat hur han använt rasistiska och sexistiska tillmälen vid ett bråk, uppgav Jimmie Åkesson på en presskonferens som partiet höll strax innan lunch.

– Det här är den värsta och mest skamfyllda dagen i mitt liv, säger Erik Almqvist på presskonferensen.

– Jag lät mig provoceras, jag provocerade själv och jag sa saker som jag inte kan stå för, fortsätter han.

I en intervju med P4 Extra säger Almqvist att han svikit partiet rejält.

– Jag har svikit partiet rejält med det beteendet som jag uppvisade den natten för några år sedan, säger Erik Almqvist i en intervju med P4 Extra.

– Jag har betett mig och sagt saker som är oacceptabla. Jag tänker på hela situationen, att tjafsa med folk på stan och säga nedlåtande saker, i stället skulle jag såklart dragit mig undan, fortsätter han.

I en film som Expressen har publicerat, kallar Erik Almqvist, då partiets pressekreterare, i dag riksdagsledamot och SD:s ekonomisk-politiske talesman, en kvinna för hora, beskriver en berusad man för ”blatte lover” och säger till komikern Soran Ismail att han "beter sig som en babbe”.

– Almqvist har uppmanats att lämna sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, hans ledamotsplats i partistyrelsen och i partiets verkställande utskott. Jag har också bett honom att allvarligt fundera på sin roll som ledamot i Sveriges riksdag, sa Jimmie Åkesson på en presskonferens som hölls innan lunch.

Till P4 Extra:s Lotta Bromé säger Erik Almqvist att han ångrar sina uttalanden.

– Ja, såklart, det jag har sagt är heller ingenting jag kan stå för. Nu menar jag inte att det här på något sätt är att ursäkta, men jag var i en period när jag kände en oerhörd psykisk press. Jag hade straxt innan blivit jagad av knivmän bland annat och gick i terapi. Men det försvarar inte på något sätt.

Händelsen hade sitt urpsrung i en diskussion mellan SD-politikerna Erik Almqvist, Christian Westling, Kent Ekeroth och komikern Soran Ismail en tidig morgon för drygt två år sedan. Almqvist säger i filmen till Ismail att han är "svenskfientlig", att Sverige "inte är ditt land" och "du beter dig som en babbe just nu". Läs mer om turerna kring bråket här.