Vi avslöjar årets programledare

Gina, Jason och Kodjo leder Musikhjälpen 2012

1:15 min

I en hel vecka ska de låsas in – igen.
Utan fast föda. Utan att kunna sova ordentligt. I en glasbur där alla kan följa deras minsta rörelse.
Vi kunde egentligen bara ha ställt en enda fråga: varför?

Musikhjälpens själva syfte överskuggar allt annat. Kodjo Akolor, Jason Diakité och Gina Dirawi - som i år repriserar sina roller som programledare för Musikhjälpen – betonar det flera gånger: kärleken, givmildheten och kraften i att så många bidrar gör programledarveckan i glasburen till vad Jason kallar en unik möjlighet i arbetslivet.
- En hel generation har snart växt upp med Musikhjälpen, säger han. Det blir en bättre generation. Jag tror faktiskt det – den kulturen av givande och den inspirationen kommer att finnas lite mer inpräntat i dem.

Men vi ska inte lura någon. Påfrestningen att jobba i buren är stundtals extrem.
- Vi sitter i en bur utan normal mat – vi får lite soppa, det är allt. Du blir sjukt hungrig, förklarar Gina.
- När du själv inte har ätit, och någon står utanför buren med en hamburgare – det är matporr. Hela din kropp är beredd på att krossa den där rutan och gripa hamburgaren. Glasrutorna är egentligen till för att skydda folket från programledarna, säger Kodjo.
Och sömnen uteblir. Det går knappt att sova, menar Gina, för det är så mycket musik; öronproppar funkar inte. Jason förklarar att sömnbristen gör att de får nerverna utanpå kroppen.
- Det är också vad som gör det till en jävligt unik upplevelse, att man skrattar sjukt mycket och gråter mycket mer än man brukar göra, säger han.
Vid ett tillfälle bakom kulisserna bröt Gina ihop totalt.
- När jag kom ut i studion igen hade jag alldeles uppsvällda ögon, säger hon.
Kodjo hanterade pressen annorlunda. Han ringde och skällde ut sina familjemedlemmar.
- Jag ringde morsan, brorsan, mina brorsöner. Eller så ringde jag till kompisar och avreagerade mig, skällde ut dem tills de sa ”Är du klar?”, och jag bara ”Ja, det är jag”, förklarar han.

Musikhjälpen sänds dygnet runt i Sveriges Radio, via kamerorna kan du följa dem – återigen dygnet runt – via SVT. Buren besöks av minst femtio olika personer om dagen. Och utanför på gatan står publiken och tittar på.
- Vi tre blir som en liten familj, säger Gina. Satt jag själv längtade jag tills de skulle vakna så jag hade någon att dela upplevelsen med – de är de enda som finns där, det stabila, allt annat är ostabilt.
- Det ska bli jävligt jul att hänga med Gina och Kodjo igen, för jag träffar dem aldrig annars, säger Jason.
Han är veteranen av dem, med flera år i buren bakom sig. Nästan som ett storasyskon till Gina och Kodjo.
- Jag längtar verkligen tills sändningen har börjat, förklarar han. När man står där och tror att allt är helt lugnt. Sen 38 timmar senare så tänker man – hur ska jag överleva det här?
Han skickar även en uppmaning till alla fans:
- Lyssna konstant på Musikhjälpen. Stäng inte av radion, stäng inte av TV:n. Det kommer hända så mycket roliga och sorgliga grejer.

TEXT: Joakim Johansson.
FOTON: Micke Grönberg och Mattias Ahlm.

 
FRÅGA: Vad tycker du var bäst förra året – och vad hoppas du få se mer av i år?