Kommentar: Timingen är väldigt oturlig för SD

2:26 min

Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach kommenterar beskedet att Erik Almqvist tvingas lämna sina uppdrag i Sverigedemokraterna, efter avslöjandena om rasistiska och sexistiska påhopp. Hur allvarligt är detta för SD?

– Det är förstås allvarligt. Erik Almqvist är inte vem som helst. Den ekonomiskpolitiska talespersonen ska i princip kunna bli finansminister, och här hade vi alltså en finansministerkandidat som sparkat efter folk på stan och som kallat folk för "blatte" och "hora". Och den som ska matcha justitieministern, en person som i dag är rättspolitisk talesperson, deltar hela tiden och filmar.

– Timingen är också väldigt oturlig för partiet, som är mitt uppe i en process som ska tvätta bilden av partiet ren från rasism och extremism. Partiledaren Jimmie Åkesson har i höst varnat lokala förtroendevalda för att säga eller skriva saker som inte stämmer med partiets officiella värderingar, och sagt att nolltolerans nu råder för rasism och extremism.

Sverigedemokraterna har ju medvind i opinionsundersökningarna, kan den vända nu?

– Det är för tidigt att säga. Skandaler kring enskilda politiker brukar generellt ha ganska liten betydelse för opinionen. Men det är klart att det blir ett rejält bakslag i arbetet med att tvätta bilden av partiet ren. Och långsiktigt är det troligen ändå den städningen som ligger bakom att partiet nu ligger så högt. Tanken har varit att det ska bli mindre pinsamt för vanliga väljare att stödja SD, och nu kan det bli lite mera pinsamt igen.

– Men för partiets kärnväljare lär inte detta betyda någonting, det har funnits gott om kontroversiella uttalanden inom Sverigedemokraterna och det har inte avskräckt dem.

Vad kommer att hända med Erik Almqvist och Kent Ekeroth?

– Erik Almqvist säger att han funderar över sin riksdagsplats och att han inte vill bli politisk vilde. Vi får se om det låter likadant om han blir utesluten ur partiet. Det är ju inte så ovanligt att petade politiker vägrar lämna riksdagen.

– Kring Kent Ekeroth är läget mera osäkert, han säger sig inte vilja lämna riksdagen. Partiledaren Jimmie Åkesson har sagt att partiledningen ännu inte haft anledning att diskutera hans poster, men att det kanske blir så senare.