Expert: SD redo offra Almqvist för att bli större

2:11 min

Det blev omöjligt för Erik Almqvist att sitta kvar som Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman, efter att avslöjats med att ha gjort rasistiska uttalanden. Det säger Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som skrivit mycket om högerextrema och högerpopulistiska partier.

Jimmie Åkessons krav tidigare i höst på nolltolerans mot rasistiska kommentarer i partiet gjorde Almqvists situation ohållbar, enligt Lodenius, trots att uttalandena gjordes för över två år sedan.

– Det är ju länge sedan kan man tycka, men å andra sidan är Erik Almqvist oerhört central i Sverigedemokraterna. Han hör till den allra innersta kretsen och är en av dem som varit med att bygga upp partiet. Han har till och med nämnt som kronprins till Jimmie Åkesson, säger Anna Lena-Lodenius.

Anna-Lena Lodenius tror också att Kent Ekeroth kan vara på väg bort, alltså den person som höll i kameran när Erik Almqvist fällde sina uppseendeväckande kommentarer, och bland annat kallade en kvinna "hora" och en man "blatte lover" under ett bråk i juni 2010. Filmbilderna publicerades av Expressen idag. Kent Ekeroth är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna och känd för sina islamfientliga åsikter.

Det här skulle innebära att två oerhört centrala personer i Sverigedemokraterna skulle försvinna ut. Men det är ett offer som partiledaren Jimmie Åkesson är beredd att göra, för att omforma Sverigedemokraterna till ett bredare parti, mer i en europeisk tradition, säger Anna-Lena Lodenius.

– I Europa har vi många sådana här partier nu. SD är ett av de mindre, det finns väldigt mycket större högerpopulistiska partier i Europa. Men de blir inte stora om de inte samtidigt är ganska breda, och inte alltför extrema. Tittar vi Österrike, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Danmark, Finland, Norge - länder som har större sådana här partier, så är det partier som upplevs som vanligare och så extrema, säger hon.

– SD förstår någonstans att även de måste gå den vägen, de kan inte bara locka väljare som är fanatiskt invandringsfientliga och rasistiska. Utan de måste också kunna locka sådana som är skeptiska till EU och euron, folk som vill värna om sin hembygd, som tyckte att det var bättre förr, olika landsbygdorienterade grupper. Det finns massor av grupper i samhället som de också måste kunna locka.

– Jag tror att Jimmie Åkesson är beredd att offra, inte bara Erik Almqvist, utan också Kent Ekeroth och kanske ännu fler. Det här är så pass viktigt tycker Sverigedemokraterna, säger Anna-Lena Lodenius, journalist och författare.