Statsvetare: Det här är inte början till slutet för SD

1:06 min

Sverigedemokraternas toppolitiker Erik Almqvist lämnade i dag sina uppdrag efter att det avslöjats att han sagt rasistiska och sexistiska skällsord vid ett offentligt bråk. Partiledaren Jimmie Åkesson betalar ett högt pris när han offrar en av partiets toppolitiker, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Man tappar en av partiets mest kompetenta medarbetare. Det är lätt nu att man nu bara ser bilden av en buse, men man måste komma ihåg att Erik Almqvist har bedömts vara en av partiets skickligaste politiker.

– Han har varit ekonomiskpolitisk talesperson, han har av vissa betraktats som en tänkbar efterträdare till Jimmie Åkesson. Han har en politisk allmänkompetens och är en skicklig debattör, så det är ett tungt avbräck för partiet, säger Andreas Johansson Heinö.

Men väljarnas dom blir knappast hård.

Partiets kärnväljare är trogna. Bland de otrogna väljarna finns en grupp som tycker att Sverigedemokraterna har blivit ett mer rumsrent parti i och med Jimmie Åkessons nolltolerans mot att uttrycka främlingsfientliga åsikter. Och det är också dem som han försöker hålla kvar genom att markera som han gör i dag.

Men det är inte medierna som avgör partiets framtid, säger Andreas Johansson Heinö.

– Sverigedemokraterna har vuxit fram utan medierna, underifrån. Det är ett parti som bärs fram av en opinion som redan finns. Sedan är medierna viktiga för att de förmedlar bilden av partiet och man kan locka till sig fler väljare. Men man ska inte förledas att tro att det här är början till slutet. Det finns det ingenting som tyder på, säger Andreas Johansson Heinö.