Storstrejk lamslog Portugal

1:49 min

Det mesta stod stilla i Portugal i dag när merparten av de offentliganställda strejkade. Tåg, flyg, skolor och allmän service att lamslogs.

Demonstrationerna tog fart under eftermiddagen och en grupp som är mycket stridslysten i Portugal är hamnarbetarna. Deras demonstrationståg genom Lissabon under eftermiddagen var begränsat till några hundra personer, som skanderade, trummade och fyrade av smällar.

Men de är militanta och för hamnarbetarna är generalstrejken inte den första protestdagen.

De har ända sedan september markerat sitt missnöje mot de hårda åtstramningarna genom att punktstrejka och inte arbeta övertimmar för att lasta exportvaror. Och exporten utgör en känslig del i Portugals ekonomi i krisen.

Arbetslöshetssiffran för det tredje kvartalet, som kom just i dag, är 15,8 procent och är på väg uppåt.

Skatter höjs för löntagarna från och med årsskiftet, lönesänkningar och indragna jullönsbonusar är andra delar av åtstramningar, som redan har genomförts.

Portugiserna drabbas mycket hårt av krisen.

Resebyråtjänstemannen Paulo Assuncão sympatiserar helt med strejken, men är en av många inom den privata sektorn, som inte vågat stanna hemma i dag.

Nu vaktar poliser parlamentet. Stängsel är uppställda och det riskerar att bli mer våldsamt under kvällen med mer massiva protesttåg.

I Spanien har polisen varit tvungen att skingra demonstranter och i Italien har poliser skadats i Milano.