Utgrävningar i Uppsala visar fornnordisk kult

1:36 min

Den första grävsäsongen i Gamla Uppsala har nu avslutats. Det är den hittills största arkeologiska utgrävningen som gjorts på platsen, och de första resultaten tyder på att man hittat spår efter en 1500 år gammal bosättning som är unik till sin omfattning.

– Från femtill sexhundratal är den unik, i och med att vi tror att det är en väldigt stor bebyggelse, säger projektledaren Lena Beronius Jörpeland.

Gamla Uppsala är en av landets mest mytomspunna platser. De tre stora kungshögarna påstods länge vara asagudarna Tor, Oden och Frejs sista viloplatser. Här hölls vikingatida ting och hednaoffer och kungarna som regerade här under vendeltid och vikingatid, alltså för mellan 1500 och 1000 år sedan, hävdade släktskap med gudarna.

Arkeologiska utgrävningar har gjorts sedan 1600-talet, men årets projekt är det ytmässigt största, bortåt 70 000 kvadratmeter kartläggs inför byggandet av en ny järnvägssträckning. Det man hittat är spåren efter den äldsta bosättningen vid högarna: en stor samling gårdar tätt sammanpackade, där man sysslade med textil- och metallhantverk, och där invånarna tycks ha varit djupt präglade av närheten till dom religiöst laddade högarna. I husen hittas mängder av hedniska amuletter, knivar och djuroffer som skulle skydda mot onda makter, berättar biträdande projektledaren Anton Seiler.

– Deponerade saker är inte helt ovanliga på samtida gårdsmiljöer men det här är såpass mycket att man kan undra om de inte påverkats av den storslagna kulten i närheten, säger Anton Seiler.