sörmland

Nordic Gas Cleaning polisanmäls för bedrägeri

0:36 min

Nordic Gas Cleaning, det bolag som tvistat med landstinget om en lustgasrenare, har polisanmälts för bedrägeri. Bakom polisanmälan står Länsstyrelsen i Dalarna, som har givit ett företagsstöd på nästan en miljon kronor till bolaget.

Karl Bakos är projektledare på länsstyrelsens näringslivsenhet och säger att det här är det värsta länsstyrelsen sett.

– Det här är det klart grövsta fallet hittills. Vi har inte varit med om ett sådant här typ av fall tidigare, säger han.

I mars förra året beslutade Länsstyrelsen att ge Nordic Gas Cleaning ett företagsstöd för produktutveckling. Stödet, som kallas såddfinansiering, ges till nystartade företag som vill utveckla en ny, lovande produkt.

Nordic Gas Cleaning hade tidigare sålt stationära lustgasrenare med framgång till bland annat Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Produkterna hade varit efterfrågade eftersom de minskar utsläpp av lustgas. Lustgas, som används som smärtstillande vid förlossningar, bland annat, är en mycket potent växthusgas, 300 gånger starkare än koldioxid.

Den här gången skulle Nordic Gas Cleaningutveckla en mindre, mobil lustgasrenare.

Länsstyrelsen betalade ut 905 000 kronor för produktutvecklingen.

Bland annat fick länsstyrelsen en faktura på 1,5 ton katalysatormassa för 400 000 kronor. Det var först i efterhand som länsstyrelsen upptäckte att något inte stämde - enligt prototypritningen krävs det bara 1,9 liter katalysatormassa per enhet.

– När vi har gjort den här andra kollen har vi kommit fram till att ett antal av kostnaderna som redovisats till oss och som vi betalat ut pengar för inte är hänförliga till projektet, säger Karl Bakos.

I somras levererade företaget en maskin till Nyköpings lasarett som landstinget Sörmlands tekniska chef inte kände igen. Han misstänkte att landstinget gått på en blåsning och stoppade utbetalningarna till företaget. I slutet av september konkursade företaget.

Enligt Skatteverkets utredning har företrädarna undanhållit skatt och slussat ut pengar från bolaget. En av företrädarna dömdes nyligen för bokföringsbrott, för att ha fört över pengar till sitt privata konto från bolaget.

– Det är ganska allvarliga företeelser kopplade till bolaget, som vi absolut inte kände till från början, säger Karl Bakos.

Länsstyrelsen i Dalarna kräver nu tillbaka hela stödet från konkursboet.

– I kombination med att företaget skötts dåligt och att man har redovisat anmärkningsvärt stora belopp felaktigt till oss har vi beslutat att kräva tillbaka hela stödet och även komma in med en polisanmälan för bedrägeri.

Varför gör ni även en polisanmälan?

– Det känns som en moralisk skyldighet. Det handlar om skattepengar och därför känner vi att det är viktigt att gå till botten med det här och låta rättsinstanserna säga sitt.

Nordic Gas Cleaning har fått pris som Årets nytänkare på Stjärngalan, som arrangeras av Dalarnas business, och landstingen har tidigare varit nöjda med deras produkter.

– Det är det som är det sorgliga i det här. Det här är ett exempel på att de som driver företaget är minst lika viktiga som själva produktutvecklaren. Det går att stjälpa de bästa företag och produkter om företaget inte drivs på ett korrekt sätt, säger Karl Bakos på Länsstyrelsen i Dalarna.

Thomas Wallin, tidigare försäljningschef på bolaget, säger att bolaget har kopplat in advokater och att han vill avvakta med att uttala sig tills vidare.

– Vi ställer oss frågande till Länsstyrelsens agerande, säger han.

Han vill inte lämna några ytterligare kommentarer kring polisanmälan.