Sundsvall

Sundsvallsbo gör adventsstjärnan rak

6:05 min

När Sundsvallsbon Anders Lövgrens fru jul efter jul störde sig på att sladden till adventstjärnorna alltid vrider sig och får stjärnorna att hamna snett, så uppfann han en lösning på problemet.

-- Hemma hade min fru i många, många år irriterat sig på att våra julstjärnor aldrig kunde hänga som de skulle och där kände jag att jag måste ta den här saken på allvar och åtgärda det, säger Anders Löfgren.

Husfriden blev en bra motivationskälla där helt enkelt?

– Inte bara husfriden utan hela julfriden kan man säga.

Anders Löfgren har jobbat som journalist i många år och arbetar numera som frilansande skribent. Det är också i samband med det jobbet som uppfinnaren inom honom föddes.

– Jag har nog inspirerats ganska mycket av företagare och uppfinnare som jag skrivit om och på den vägen har jag börjat tänka på att det finns en hel del ogjort på det här området, och någonstans där började tanken gro att hitta på någonting själv, säger Anders Löfgren.

Och så dök det där problemet med julfriden upp och Anders Löfgren kom på en lösning. 

– Det är en liten enkel plåtbit som kan vridas runt sladden och eftersom problemet är att julstjärnan vinklar sig och inte hänger parallellt med fönstret så fäster man den här var man vill på sladden så man får ett verktyg så att man kan tvinga sladden åt önskat håll så stjärnan hänger rakt, säger Anders Löfgren.

Han var med i en uppfinnartävling och vann han den lokala tävlingen för ett år sedan. I och med det fick han hjälp med rådgivning och att utveckla sin uppfinning. Efter det kontaktade han en stor butikskedja som nappade på idén och nu pågår tillverkning för fullt inför julen. Den lilla plåtbiten tillverkas av Samhall i Ramsele.

Blir man rikare på att vara uppfinnare än vara journalist tror du?

– Så här långt har det nog mest medfört kostnader. Jag håller nog tummarna för att det ska gå bra och bli någon slant över framöver, men det kommer nog ta några jular. Min önskan nu är väl att man ska börja fira året runt, säger Anders Löfgren.

Vid sidan om sitt jobb som frilandsjournalist har han nu startat ett utvecklingsbolag för uppfinningar. För fler blir det säger han.

– Man kan tycka att det här är mest ett i-landsproblem men man måste ju börja någonstans och vem vet vad nästa uppfinning blir, den kanske löser ett större mänskligt problem, säger Anders Löfgren.