Habo/Jönköping

Hundägare varnas för vargen

1:43 min

Under de senaste dagarna har länsstyrelsen fått in tre rapporter om varg i närheten av Dumme Mosse nordväst om Jönköping. Och nu uppmanas hundägare att vara extra uppmärksamma.

Den senaste rapporten om varg i närheten av Dumme mosse kom idag från en jägare med jakthund vid Apelskift som ligger vid norra delen av mossen. 

Den lilla taxtiken hade just börjat driva under rådjursjakten när en varg plötsligt dök upp och tog sikte mot hunden. Ägaren Roy-Arne Wiesner reagerade blixtsnabbt och sköt ett varningsskott.

Skottet fick vargen att försvinna. Men nu blir det ingen mer rådjursjakt på ett tag för Roy-Arne Wiesner.

– Hunden hade just börjat driva ner mot oss där vi stod, när det dök upp en stor grå lufs snett bakom oss, på väg mot hunden, berättar Roy-Arne Wiesner från Habo.

Och du är säker på att det var en varg?

– Det är jag hundra på, jag har varit inne hos vargarna på Kolmårdens djurpark, säger han. 

Det var alltså vid Apelskift mellan Habo och Jönköping som vargen dök upp, och Roy-Arne tror att det är samma varg som setts vid Dumme mosse tidigare. När jägarna fick syn på den i morse sköt de ett varningsskott framför den och då försvann den snabbt.

Var du orolig för din hund?

– Ja, det är klart, en liten taxfröken är bara en munsbit.

Jaktlaget har gjort en anmälan till polisen och till länsstyrelsen.
Roy-Arne har aldrig sett varg på sina jaktmarker tidigare, och säger att han blev förvånad när han såg den. Jakten avbröts i morse, och nu blir det ingen mer rådjursjakt på ett tag.

– Det är färdigjagat, det går inte att jaga med sådana springande runt!

De tre rapporterna till länsstyrelsen har kommit från väster, öster och norr om Dumme Mosse. Och nu uppmanar myndigheten hundägare runt mossen att vara uppmärksamma om hunden hålls okopplad, till exempel under jakt.

Länsstyrelsen vill också att de som ser vargen så snabbt som möjligt meddelar myndigheten.