Forskning

Reumatiker tränar sig friskare

6:35 min

Mindre smärta, bättre kondition och styrka och för några minskat behov av att ta mediciner - det får reumatiker som tränar kontinuerligt.

Att träning ger bättre hälsa är vid det här laget välkänt men för dem med ledgångsreumatism har resultatet varit slående, tycker Acke Green som deltar i Karolinska institutets tvååriga forskningsprojekt.

– Jag känner mig starkare, piggare och så tycker jag faktiskt att det har gett mig bättre självförtroende, säger Acke Green.

Har du kunnat minska på dina mediciner?

– Ja, det har jag gjort, jag har nog dragit ned till hälften i varje fall. Jag har en medicin som jag får en gång i halvåret och den fyller man ju på men sedan behöver jag även ta värktabletter dagligen men det är dom jag har halverat så nu är det kanske varannan eller var tredje dag som jag kan dom, säger Acke Green.

Är det tack vara träningen?

– Ja, det är det, absolut, säger Acke Green.

PARA 2010-studien
11 personer med ledgångsreumatism i Östersund har under snart två års tid deltagit i ett rikstäckande forskningsprojektet som leds via Karolinska institutet i Stockholm, i hela landet deltar 245 personer i den så kallade PARA 2010-studien.

Syftet med forskningen är bland annat att se vilka effekter fysisk aktivitet har vid ledgångsreumatism på lång sikt. För deltagaren Mimmi Munkeby är just den erfarenheten det bästa med att ha deltagit i forskningsprojektet.

– Att man har kommit igång och tränat och att man förstår att man kan träna fast man är reumatiker, att det funkar och att min kropp orkar det här, säger Mimmi Munkeby.

Ett annat syfte med forskningen är att se hur det fungerar för reumatikerna att träna utanför sjukhuset.

– Det handlar om de stora förändringar som skett inom reumatologin under de sista 10 åren då vi fått nya väldigt effektiva läkemedel mot reumatism. De kostar mycket mer, omkring 100 000 kronor per år och patient, det gör att kostnaderna för reumatologin har skjutit i höjden och landstingen försöker istället skära i utgifterna för rehabiliteringen. Det andra skälet till att vi tittar på träning utanför sjukhusen är att många reumatiker mår mycket bättre av de nya medicinerna, många kan jobba i större utsträckning nu jämfört med tidigare och då har de inte tid att komma till sjukhus för att träna på dagtid när sjukgymnasterna arbetar. Vi måste hitta andra platser och tider där dom kan sköta sin träning, berättar professor Christina H. Opava som leder forskningen vid Karolinska institutet.

Bara positivt med träning
Deltagarna har tränat två gånger i veckan eller mer på en träningsanläggning, både kondition och styrka. Från början fick deltagarna hjälp av sjukgymnaster med träningsprogram men nu sköter de både träningen och gruppträffarna själva.

Testresultaten är inte klara ännu, forskningen avslutas i februari och testresultaten sammanställas i vår men deltagarna behöver inte invänta svaren för att veta resultaten.

– Det kan bara vara positivit, att träna är bara bra, det finns inget dåligt med det oavsett om man har ont eller inte. Det finns allting någonting man kan göra, säger Acke Green.

Ny rehabilitering för reumatiker efter lyckat forskningsprojekt
En av de nya kunskaperna med detta forskningsprojekt är att gruppträffar och gruppträning har varit ett framgångskoncept.

– Vi vet ju att fysisk aktivitet är bra för såväl friska som reumatiker men det är dubbelt svårt att träna när man har ont, är trött eller har svullna leder och att då övervinna de hindren och motståndet det är det deltagarna själva som har svaret på hur man går tillväga! Vi kan vara med och guida och stötta med det är dom som är experterna och det måste vi använda oss mer av här i vår dagliga verksamhet, säger Ingrid Larsson som är sjukgymnast på Remonthagen och som har följt och varit delaktig i projektet.

Gruppen har under det här året fortsatt att träffas en gång i månaden utan forskare och sjukgymnaster och just sammanhållningen har varit helt avgörande att alla hängt med hela vägen.

– Det pratar vi varenda gång vi har en träff att vi känner oss stärkta av att ha varandra där man kan ventilera eventuella motgångar eller försökt peppa varandra, säger deltagaren Mimmi Munkeby.

Deltagarna i Jämtland är bland de mest framgångsrika i hela forskningsprojektet - nu blir de föregångare och inspiratörer när sjukgymnasterna på reumatologen planerar att utveckla rehabiliteringen.

– Det är alltid bättre när patienter eller deltagare berättar för andra deltagare än om jag står och berättar om det. Vi kommer absolut att använda oss av dem och dom bidrar gärna med sina erfarenheter och sin kunskap, vi har haft två av deltagarna här upp på reumatologenheten för att berätta om andra yrkeskategorier om deras upplevelser och det blev ett bra drag!, berättar Ingrid Larsson