Konstverk

"Staden krymper i mörkret"

1:30 min

Ikväll öppnar utställningen Nollikarta på NAU gallery a part of Young Art i Stockholm. Konstnären Rebecka Andersson har kartlagt hur vår rörelsefrihet minskar när det blir mörkt. 

– Klockan tolv på natten brukar jag fråga såhär ”Ska du går hem nu?”

För det var gränsen för när jag vågade gå hem på de gatorna som var mellan kontoret och mitt hem. Då blev det så tydligt att jag var hindrad av min egna rädsla, säger Rebecka Andersson.

Hon är både konst- och arkitetstudent. Så just kartor blev ett enkelt redskap för att beskriva hur en stad förändras timme efter timme under ett dygn.

Kartorna över staden kartlägger exakta klockslag för när alla offentliga platser öppnar och stängs. Som bibliotek, kyrkor och parker. Kartan är en så kallad mental karta utifrån hennes egna rädslor. Men det är inte mörkret som är kärnan till hur stadens utrymmen krymper påpekar Rebecka.

– Alltså det handlar ju om män. Våldsbrott, rån och våldtäckt ligger ju typ 99% snubbar bakom. Så det är klart att det har med saken att göra, sjukt mycket.

Även om den här kartan speglar Stockholm så är tanken att visa att problemet med hur vi begränsas av våra rädslor, är något som gäller alla städer.

– Jag tror det är något generellt, om jag tänker på den lilla plutthålan jag kommer ifrån där det bor 1000 personer, så är det ju nästan ännu läskigare där.

Jag tror att alla städer skulle likna varandra ganska mycket.
Det finns platser där det inte bor några människor, där det inte rör sig några människor efter vissa tider eller en parker med dålig belysning.