Radar

"Vi tror att det är mer hygieniskt"

9:57 min

Att kvinnors kroppsbehåring ska bort har anor från antikens Grekland. Men mer hygieniskt är det inte och helt riskfritt är det inte heller. En läkare och en "hårforskare" gästade Radar.

Maria Holstensson är läkare i Växjö, hon menar att det har kommit att betraktas som fräscht att vara hårfri.

– Det har med kulturen att göra. Men håret fyller en funktion på kroppen: huvudhåret skyddar oss mot värme och kyla och könshåret skyddar våra känsliga delar mot bakterier, säger hon.

Finns det någon risk med att raka sig?

-- Om man rakar könshåret kan man få små sår som kan leda till inflammation, man kan få inåtväxande hårstrån och man får lättare svampinfektioner. Håret skapar en luftspalt mot trosan som gör att det är lättare att hålla ett bra PH-värde i underlivet, säger Maria Holstensson.

Cecilia Wallquist är intendent på Nordiska museet i Stockholm som i höst öppnat en utställning om hår. Hon menar att kvinnors hårväxt är tabu.

– Kvinnors hår på kroppen är ett tabubelagt ämne. Kvinnans kroppshår har genom historien setts som något som ska tas bort. Ser man andra ta bort hår blir man påmind om att de finns och det vill vi inte bli påminda om. Det betraktas som okvinnligt, det blir känslosamt fast kanske undermedvetet, säger hon.

Hur länge har det varit så här?

– Det finns källor ända från antiken, men tittar vi på Sverige är det från 20-talet när modet gjorde kroppen mer synlig och då började det med att ta bort håret från armhålorna.

Varför är det just så för kvinnor?

– Hår på kroppen växer fram med sexuell mognad och kvinnans sexualitet har genom tiderna alltid varit skamfull och tabubelagd. Tar man då bort håret tar man bort de synliga tecknen på sexualitet. Medan hår på män ses som det yttersta tecknet på manlighet.

Hur har det förändrats för män genom åren?

– Män började med att ta bort hår på 1980-talet, men det har exploderat under 2000-talet bland unga. Det tror jag har att göra med att vi vill kontrollera kroppen: vi tränar och är hälsosamma och kontrollerar kroppen. Vi lever ju också i en tro att det är mer hygieniskt att ta bort det, dessutom visar man sig mer medveten gentemot sin partner om man tar bort könshår, tycker vi, säger Cecilia Wallquist.

Vill du lyssna på hela intervjun med Maria Holstensson och Cecilia Wallquist? Klicka på ljudklippet.