Kinas nya ledare får större makt än tidigare

1:27 min

Tidigare i dag tillkännagavs Kinas nya ledarskap. Som väntat blev det den nuvarande vicepresidenten Xi Jinping som tar över efter Hu Jintao som partiets generalsekreterare. Mindre väntat var att Xi Jinping även tar över den mycket viktiga posten som ordförande för partiets centrala militärkommission – något som bäddar för ett smidigare maktskifte än vad många befarat.

Till kamerablixtar och applåder tågade de in på scenen, de sju män som kommer att utgöra politbyråns ständiga utskott de kommande fem åren.

De anfördes av Kinas nye ledare,  Xi Jinping. Och han kommer att få en tydligare ledarroll än vad många trott.

Länge gick spekulationerna heta om att Kinas president, Hu Jintao, skulle behålla posten som ordförande för partiets centrala militärkommission. Det gjorde nämligen hans företrädare, Jiang Zemin, när han avgick som generalsekreterare och president för ungefär tio år sedan.

Nu blev det inte så, utan Xi Jinping får även den posten. Det innebär att det delade ledarskap många befarat nu inte kommer att infinna sig och Xi Jinping kommer i stället att kunna ta ett stadigare grepp om makten.

Kinas högsta ledning kommer således inte att vara lika splittrad av maktkamper som den förmodligen hade varit om Hu Jintao suttit kvar som ordförande för militärkommissionen. 

Xi Jinping och de andra ledarna kommer således att få mer arbetsro när de ska ta sig an alla de problem Kina står inför, till exempel den omfattande korruptionen inom partiet och landet.

Xi Jinping kommer dock inte formellt att efterträda Hu Jintao som president förrän i mars nästa år.