damallsvenskan - Radiosportens granskning

"Damfotbollen måste sluta härma herrfotbollen"

3:48 min

Så lyder receptet för att ge damallsvenskan ett lyft, enligt flera profiler. Bland andra Djurgården Damfotbolls ordförande Anders Emanuelsson.

– Det är två helt skilda idrotter. Grunden är mycket mer teknisk än herrfotbollen, säger Anders Emanuelsson till Radiosporten.

Emanuelsson återupplivar ett gammalt resonemang om att minska storleken på boll och mål.

– Man skulle kunna göra spelet mer tilltalande.

EM-slutspel stundar på hemmaplan men trots det går svensk damfotboll på knäna och Emanuelsson är inte ensam om att vilja se förändring för att öka intresset och därmed intäkterna. Men det finns många förslag på lösning.

Anders Emanuelsson tycker att ett stort problem är att förbundet och Elitföreningen Damfotboll, EFD, utgår för mycket från herrfotbollen – med den nybildade damettan som exempel.

Linköpings klubbdirektör Mäki håller med om att damallsvenskan lider av att det sneglas för mycket mot herrfotbollen. Han har länge förordat en förändring av seriesystemet.

– Om man tittar på England så har de färre antal lag för att få upp kvaliteten.

Mäki menar att det handlar om att hantera damfotbollen på ett professionellt sätt och satsa på att locka världens bästa spelare till damallsvenskan.

– Nu har vi ingen vidare ekonomisk tillväxt så då får vi mätta mun efter matsäck men ambitionen måste finnas kvar, säger han.

– Jag saknar till exempel centrala sponsorer som är direkt kopplade mot kvinnliga konsumenter eller hur man nu vill se det. Det är mer så att damfotbollen blir en klausul i det stora kontraktet.

Tänker du från EFD:s håll när de förhandlar?

– EFD snedstreck Svenska Fotbollförbundet, så att man får en tydligare kvinnlig profil mot damfotbollen för att generera mer resurser och så få loket att rulla och få klubbarna att hänga på och utveckla sina intäkter på sponsorsidan, säger Anders Mäki.