Sverige säger inte nej till Maltas Borg

1:30 min

Nästa vecka röstar Europaparlamentet om Maltas utrikesminister Tonio Borg ska godkännas som EU- kommissionär. Avgörande beslut fattas av EU:s regeringar, men Sverige kommer inte att säga nej.

– Vi kommer inte att rösta nej i frågan och det kommer enligt vad vi förstår inget annat land heller att göra, säger Europaminister Birgitta Ohlsson.

Är det för att det är kutym?

– Ja, de enskilda länderna lägger fram sina kandidater till kommissionärer. Det sker en utfrågning i utskott i Europaparlamentet. Europaparlamentet har väldigt starkt inflytande på frågan. Det ser ut nu som att det inte kommer att bli en majoritet mot Tonio Borg och det påverkar så klart de enskilda ländernas beslut. Europaparlamentet är vägledande i detta.

Men det är alltså EU:s regeringar som enligt EU:s fördrag har sista ordet i frågan om Tonio Borg ska bli EU-kommissionär eller ej. Parlamentets roll är bara rådgivande, men Sveriges regering väljer att inte lägga sig i ett annat lands val av EU-kommissionär.

I det här fallet innebär det att den svenska liberala europaministern Birgitta Ohlsson inte anser sig kunna göra något för att stoppa en EU-kommissionär, som är motståndare till abort och skilsmässor.

– Jag kan säga att som liberal finns det många EU-kommissionärer i nuvarande kommissionen som inte heller delar mina politiska åsikter i just dessa frågor. Så ser Europa ut idag. Malta är ett land där varken skilsmässor, fri abort eller samkönade äktenskap är tillåtna, så det är svårt att hitta liberala EU-kommissionärskandidater från Malta. Så är fallet. Jag delar personligen som liberal inte hans personliga åsikter.