Uddén: Striderna fortsätter de närmsta dagarna

2:42 min

Våldet i Gaza och Israel fortsätter. Det blev inget uppehåll i attackerna trots att Egyptens premiärminister Hisham Kandil nu finns i Gaza. Det säger vår utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.

– Nej, det blev som sagt ingen vapenvila, båda sidor skyller på varandra. Men den egyptiske premiärministern har genomfört sitt solidaritetsbesök. Han besökte bland annat ett sjukhus tillsammans med Hamas premiärminister Ismail Haniye, som hade hållit i ett dödat barn och visade blodet på sin arm, rapporterar Cecilia Uddén.

– Hesham Kandil, Egyptens premiärminister, var också på ett medlaruppdrag inom ramen för krisdiplomati. Han hade med sig representanter för Egyptens underrättelsetjänst och han befann sig under hård press, från USA bland annat, att försöka tala Hamas till rätta, säger Cecilia Uddén.

– Vad han sa till Hamas, det vet vi inte. Inte heller om han hade något budskap med sig från Israel. Offentligt sa Kandil bara att Israels aggression måste upphöra, fortsätter hon.

Hur viktigt är det för Hamas att han ändå är där?

– Det är en stor diplomatisk seger för Hamas. Ett sådant här besök hade varit otänkbart under Mubarak när Hamas, i Gaza, var isolerat och egentligen bara hade Syrien och Iran som vänner. Nu ser vi, efter de arabiska upproren, hur emiren av Qatar och Egyptens premiärminister besökt Gaza. Nu i morgon även Tunisiens premiärminister, säger Cecilia Uddén.

– Hamas har varken flygvapen, flotta eller armé, och kan naturligtvis inte vinna militärt mot Israel. Men man ser det här som en möjlighet till en diplomatisk seger.

Pågår det några medlingsförsök? Kan de komma igång? Eller kommer attackerna att fortsätta?

– Det pågår medlingsförsök, framför allt då från egyptiskt håll. Hur dessa medlingar går till är svårt att säga. Det är bara den egyptiska underrättelsetjänsten som för samtal med Israel. Det gör inte den egyptiska regeringen just nu. Det återstår att se vad de kan komma fram till. Men Israel har signalerat att de är intresserat av en långtgående vapenvila, svarar Cecilia Uddén.

Vad tror du? Kommer racketattackerna och de israeliska attackerna att fortsätta?

– Ja, åtminstone under de närmaste dagarna. Det är jag övertygad om. Men däremot så tror jag inte att vi kommer att se en omfattande markoperation, avslutar Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, Cecilia Uddén.

Svenska UD avråder helt från resor till Gaza, det har man gjort sen flera år tillbaka. Även till Israel, till områden nära gränsen. Nu säger UD att man följer utvecklingen för att se om det finns någon anledning att utvidga området i Israel.