Tredje SD-politikern lämnar efter rasistfilmen

1:59 min

Nu får även Sverigedemokraten Christian Westling ta konsekvenserna av den omtalade festnatten i Stockholm 2010. Linus Bylund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län, säger att han uppmanat Westling att tänka över sin roll i styrelsen. Han anser att det är ett klokt beslut av Westling att avgå nu.

– Han har varit där och det är i sig en väldigt försvårande omständighet, men han är inte den på den här filmen som jag är mest besviken på, säger Linus Bylund.

Den som Linus Bylund och de andra i den Sverigedemokratiska ledningen är mest besvikna på är Erik Almqvist, partiets tidigare ekonomiskpolitiska talesperson. I de filmer som Expressen i veckan har publicerat använder han uttryck som blatte och hora.

Han har nu lämnat sitt uppdrag som ekonomiskpolitisk talesperson och har inget förtroende hos partiledningen.

partiets hemsida kommenterar Christian Westling själv sitt beslut att lämna sitt uppdrag.

"Att jag figurerar i dessa filmklipp är illa. Jag borde inte befunnit mig i den situationen överhuvudtaget och ångrar djupt att jag ändå gjorde det. Hur jag personligen uppfattade det hela då det inträffade är egentligen ointressant i detta sammanhang och kan bli ett ämne för senare diskussioner. Jag förstår att jag, om jag behåller min suppleantplats i styrelsen under rådande omständigheter, riskerar att ta fokus från distriktets viktiga politiska arbete och väljer därför att ta ett steg tillbaka och lämna posten."

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, Kent Ekeroth som också var med den där natten 2010, har tagit en paus från sina politiska uppdrag. 

Samtidigt är det ingen i Sverigedemokraternas ledning som vill gå med på att de inblandade har ljugit. Detta trots att alla tre förnekade det som hade hänt, tills Expressen publicerade filmerna. Ingen av dem säger sig heller ha sett hela den oredigerade filmen. Detta trots att det var Kent Ekeroth själv som filmade.

Partisekreterare Björn Söder säger i dag att ingen i partiet har tillgång till hela filmen och att han tror på att Kent Ekeroth har filmat händelsen, utan att sedan titta på den efteråt.

– Jag är övertygad om att de inblandade har berättat vad de kom ihåg i sitt kraftigt berusade tillstånd. Jag är övertygad om att de inte har fört oss medvetet bakom ljuset. De har inte kommit ihåg vad som har inträffat.

– Men hur fulla tycker du att de ser ut?

– Jag kan inte bedöma det. Jag har inte kompetens för att bedöma om en person upplevs berusad.

Det kan även bli konsekvenser för ordföranden i partiets ungdomsförbund Gustav Kasselstrand. Det pågår nämligen diskussioner om han ska lämna sitt arbete som politiskt sekreterare i riksdagskansliet - det efter att han öppet kritiserat partiledningen för att Erik Almqvist fått lämna sitt uppdrag.

Björn Söder betonar att han inte fattar beslut om Kasselstrands anställning, men tycker att han har gjort fel.

– I den här situationen tycker jag att det är väldigt, väldigt olyckligt att förbundsordföranden agerar på det här sättet.

En annan frågan är om de tre Sverigedemokraterna verkligen kände sig hotade den där kvällen 2010. De själva hävdar det, men Expressen har publicerat en ny film där männen säger att de inte tror på att mannen de bråkat med tillhör gänget OG, Original gangsters.

Så här sa de i filmen som Expressen publicerade i dag:

”Vet du vad OG är? säger Erik Almqvist på filmklippet.

– Ja, Original gangsters, svarar Kent Ekroth.

Han har inget med dem att göra, han vill bara vara häftig och säga så, säger Erik Almqvist.”

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder begär nu att Expressen visar allt material de har, oredigerat. 

– Antingen finns det uppgifter i det här materialet som Expressen inte är intresserade av att det kommer ut, eller så är det att man vill mjölka pengar och tjäna pengar på det här genom att dra ut det i en längre process och jag tycker inte att det är en seriös politisk journalistik att agera på det här sättet, säger Björn Söder.

En begäran som Expressens Thomas Mattsson helt avfärdar.

– Det är orimligt att kräva att en nyhetsredaktion ska redovisa sitt publiceringsunderlag för det politiska parti som Expressen granskar. De som har klippt och klistrat i det här materialet är ju Sverigedemokraterna själva, säger Thomas Mattson.