ÅRETS MEDIEORM

Årets Medieorm 2012 till Svenska Dagbladets Räntekartan

ÅRETS MEDIEORM 2012. Medieormen firar tvåårsjubileum idag 16 november. Mats Svegfors och Cilla Benkö summerar året som gått och för andra gången delar Sveriges Radio ut journalistpriset Årets Medieorm – 10 000 kronor till en föredömlig förnyare av journalistiken.
   Årets Medieorm 2012 tilldelas SvD Näringsliv för Räntekartan.
  

Årets Medieorm 2012 tilldelas SvD Näringslivs Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson – samt förstås alla läsare som bidragit till projektet - för Räntekartan med följande motivering:

Det enkla är ofta det geniala. Med inspiration från den populära Twitterkampanjen  #sägdinränta, där ekonomen Claes Hemberg uppmanade folk att dela med sig av sina boräntesatser för att på så sätt hjälpa varandra att pruta ner sina boräntor, tog SvD Näringsliv med projektet #Räntekartan idén vidare genom en lyckad korsbefruktning mellan ny teknik och traditionell journalistik. 
   Nyckeln till framgång stavas transparens och delaktighet och här visar SvD prov på hur läsekretsens engagemang i den samhällsviktiga frågan privatekonomi  inte bara avlästs korrekt utan också fångats upp och förvandlats till angelägen journalistik som anpassats till flera plattformar och därmed stimulerat interaktivitet och återkoppling. Och – inte att förglömma – satt press på den ekonomiska makten i vårt samhälle. 
   Räntekartan guidar inte bara sina läsare rätt i bolånedjungeln utan är också en utmärkt kompass för journalistiken i det moderna medielandskapet.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö, tillika medlem i prisjuryn kommenterar :

   – Via räntekartan visar SvD vilket genomslag det går att få genom att kombinera publikens egna villkor förmedlade via sociala medier och traditionell journalistik. Räntekartan innebar också att även de som inte deltog fick information som sedan gick att använda för att rent konkret förbättra den egna privatekonomin. Ett angeläget ämne hanterat på ett nytt och fräscht sett. Ett lysande exempel på Journalistik  3.0

Prisutdelningsceremonin kommer att äga rum i Radiohuset onsdag 28 november.

Prisjuryn har utgjorts av Sveriges Radios vd Cilla Benkö, Sveriges Radios fd vd Mats Svegfors samt Medieormens redaktör Cecilia Djurberg

Priset Årets Medieorm instiftades av Sveriges Radio 2011. Första årets pristagare blev Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Hellesös bildfusk.

Frågor om priset?
Kontakta Cecilia Djurberg
cecilia.djurberg (a) sverigesradio.se
Tel 08-784 71 52
twitter.com/ceciliadjurberg