Hälsa

Att leva med smärta

8:44 min

Anna Evertsson har haft smärta i kroppen sedan hon var liten. I över 20 år gick hon sjukskriven från och till och väntade på att få en diagnos - det var först då hon trodde att livet skulle förändras, men diagnosen uteblev. Idag mår hon bra men lever med sin smärta, hon jobbar dessutom som smärtcoach. Här delar hon med sig av sina tankar om hur man kan lära sig att leva med smärta...


Det är vanligt att människor med värk behöver stärka sin självkänsla för att kunna orka hantera sin situation.

Affirmationer är positiva ord om mig själv som om de redan var sanna. Affirmationer är ett beprövat sätt att arbeta med personlig utveckling och går ut på att man upprepar en positiv mening om sig själv  tills man upplever att den är sann.

Ex. Jag är en värdefull person.
     Jag är stolt över mig själv.
     Jag duger och jag kan.
     Jag är viktig.
     Jag är stolt över mig själv.

Säg meningarna tyst för dig själv massor av gånger tills du känner att det är sant, sedan säger du det högt många gånger varje dag till dig själv. Tillslut blir det en sanning.

Braböcker är ett sätta att arbeta med sig själv. Skriv tre bra saker du har gjort under dagen, något du har gjort för att må bättre ex. bett om hjälp, vågade ringa det jobbiga telefonsamtalet, ringde en vän, åkte till stan, njöt av det vackra vädret mm.

Rädslan för att det ska göra ont, gör att jag inte vågar prova saker och vilket också gör att man avstår saker som jag skulle vilja göra och skulle må bra av. För att kunna klara sin smärtan och få livskvalité är det viktigt att kunna acceptera, skaffa kunskap om sin sjukdom (är det farligt att röra på sig?), ha tålamod, göra beteendeförändringar.

Böcker som har hjälpt mig är:
Att leva ett liv, inte vinna ett krig av Anna Kåver,
Självkänsla nu av Mia Törnblom,
Att välja glädje av Kaj Pollak,
Hjärnkoll på värk och smärta av Martin Ingvar och Gunilla Eldh,
Släpp taget om smärtan av JoAnne Dahl och Tobias Lundgren.