Tysk kritik mot Ikea:s utredning om DDR-fångar

1:50 min

Ikea måste fortsätta utreda sitt förflutna i före detta Östtyskland. Detta trots fredagens erkännande och ursäkt för att politiska fångar i DDR använts till att tillverka produkter till företaget. Det säger en av Tysklands mest inflytelserika personer i frågor som berör före detta DDR.

– Ett är klart, mänskliga rättigheter gäller i dag och mänskliga rättigheter gällde även då och när de överträds måste ett företag reagera, säger Roland Jahn, som är chef för den tyska myndighet som har hand om den före detta östtyska säkerhetspolisens Stasis arkiv.

Dokument från Stasis arkiv var en av de källor som det svenska möbelföretaget använde sig av i sin egen utredning som visade att politiska fångar i före detta DDR för mellan 25 och 30 år sedan tillverkat produkter som används för Ikeas möbler.

Utredningen visade också att företaget känt till att så kunde ha varit fallet, redan i slutet av 70- och i början av 80-talet. Men de försök man då gjorde för att ta reda på sanningen var inte nog, säger Roland Jahn.

– Företaget reagerade så halvhjärtat och varför man gjorde det måste utredas vidare, säger Roland Jahn.

Ikea hänvisar å sin sida till att man nu ekonomiska ska bidra till det vetenskapliga forskningsarbete som pågår i Tyskland kring frågan om de politiska DDR-fångarnas situation och produktion för företag i väst.

En tysk förening för människor som råkade illa ut under DDR-tiden kallade Ikeas redovisning i går för en "ovetenskaplig show" och kritiserade företaget för att man, som ena parten i målet, inte låtit helt obereonde forskare att undersöka sin historia på det här området.

Jeanette Fjelkmose på Ikea beklagar att företaget inte gjorde mer i början av 80-talet, när misstankar om att tvångsarbetare användes för produktionen nådde företaget.

– Uppenbarligen var inte det tillräckligt och det är också därför vi har ett helt annat sätt att jobba med det i dag. I dag gör vi över 1000 revisioner hos alla våra leverantörer och verkligen kontrollerar att de följer vår uppförandekod, säger Jeanette Fjelkmose.