500 deltog i gruvmanifestation

1:07 min

Ett par hundra personer deltog i seminarierna i Stockholm på lördagen och i manifestationen vid medborgarplatsen på Södermalm mot hur företag ges tillstånd att prospektera och bryta deltog omkring 500 personer. Och allt började i Ojnareskogen på Gotland.

Det var motståndarna till Nordkalks planer på ett nytt brott vid Ducker i Bunge som skickade en budkavle till samerna i Kiruna som engagerat sig mot prospektering och gruvbrytning där.

Efter det gick budkavlen vidare till Jokkmokk, Tärnaby och vidare söderut till bland annat Vättern och Öland.

Resultatet blev ett seminarium som bland annat handlar om den svenska minerallagstiftningen som gör att utländska bolag helt gratis eller mot en blygsam avgift kan bryta naturtillgångar i landet. Det handlar också om hur natur och miljö påverkas av prospektering och gruvbrytning.

Viktigt i sammanhanget är att den kalksten som Nordkalk och andra bolag bryter och vill bryta på Gotland inte omfattas av minerallagen - utan brytning prövas utifrån miljöbalken. Om även kalk omfattades av minerallagstiftningen skulle miljöprövningen ha blivit betydligt mindre omfattande.

Bland talarna vid seminariet fanns Alva Snis Sigtryggson som prisats för kampen i Ojnareskogen, Anncatrin Hjernqvist från naturskydsdföreningen på Gotland, och författaren och journalisten Göran Greider dessutom flera som engagerat sig mot exploateringen av Norrland.