President Obama betonar USA:s stöd för Israel

1:23 min

I dag upprepade president Barack Obama USA:s stöd till Israel. Uttalandet kom på en presskonferens i Bangkok, där presidenten just nu befinner sig.

President Barack Obama upprepar USAs ståndpunkt: Israel har rätt att "försvara sig" mot attackerna från militanta grupper.

– Inget land i världen skulle tolerera missilattacker mot sitt folk, sa Obama i dag, och han betonade att alla försök att lösa konflikten måste börja med att angreppen mot israeliskt territorium upphör.

Obama gjorde sitt uttalande vid en presskonferens i Bangkok, under sin pågående tredagarsresa i Asien. Samtidigt kom rapporter om fortsatta israeliska raketattacker mot Gaza.

Obama har kritiserats för att han under sin tid i Vita Huset inte engagerat sig mer i den israelisk-palestinska konflikten och han har hittills hållit en låg profil även när det gäller de senaste dygnens akut kris i Gaza.

Obama sa i dag att USA hoppas på en fredlig lösning. Men han la skulden för den senaste våldsutveckligen på militanta grupper och försäkrade att USA fortsätter stödja Israel.

Samma signaler kommer från ledande politiker i kongressen.

– Israel har rätt att försvara sig, till vilket pris som helst, sa republikanske senatorn Roy Blunt till CNN.