SD:s makt i riksdagen minskar

Sverigedemokraterna Erik Almqvists och Kent Ekeroths platser i riksdagen kommer att stå tomma tills vidare, det beskedet ger partiledningen i dag. Båda kommer att fortsätta att få ut sin riksdagslön på 58 300 kronor var i månaden.

Marie Demker som är professor i statsvetenskap tror inte att väljarna kommer att uppskatta Sverigedemokraternas sätt att lösa detta.

– Oavsett vilka partier det handlar om förväntar sig väljarna att riksdagsmännen är på plats. Jag tror nog att man som väljare skulle kunna acceptera en tillfällig frånvaro om det hade rört något väldigt allvarligt, kanske av privat art. Men jag tror inte att den här typen av politiska motiv är lika accepterade. Framförallt inte om det rör sig om längre tid än om några dagar eller någon vecka eller så.

Men Martin Kinnunen som är pressansvarig på Sverigedemokraterna, säger till Ekot att det kommer att ta flera månader innan partiet har beslutat om Erik Almqvist ska uteslutas ur partiet.

Almqvist lämnade alla sina politiska uppdrag för Sverigedemokraterna, efter att han använt ord som babbe, blatte och hora i den uppmärksammade filmen. Men hans riksdagsplats kan ingen ta ifrån honom. Erik Almqvist har själv bestämt sig för att ta en paus tills hans framtid i partiet är avgjord.

Kent Ekeroth har också tagit en paus från alla sina uppdrag och kallar det för en "time out", men det begreppet existerar inte i riksdagsordningen. Det finns ingen närvaroplikt i riksdagen och lönen kommer alltså att fortsätta att landa på kontot, time out, eller inte.

Sverigedemokraterna med sina 20 mandat är i dag vågmästare i riksdagen med tre rösters marginal. När två platser nu kommer att stå tomma blir alltså marginalen den minsta tänkbara, en enda röst.

Marie Demker tror inte att det har någon större betydelse på kort sikt, men på längre sikt ställer det till problem för Sverigedemokraterna.

– På sikt blir det framför allt en försvagning av Sverigedemokraternas egen riksdagsgrupp, och deras möjlighet till inflytande i de utskott som då också blir vakanta.