Norman: "Nu ökar möjligheterna att sälja SAS"

1:09 min

Efter dagens nya kollektivavtal ökar nu möjligheten för staten att kunna sälja SAS, tror finansmarknadsminister Peter Norman. Samtidigt säger han att det har varit ett tufft beslut att sänka SAS-personalens löner, men att alternativet utan tvekan varit konkurs.

– Alternativet till det som nu hände det var en konkurs som hade drabbat 5 000 personer i Sverige, 15 000 i bolaget. Därför var det för oss viktigt att göra ett sista försök att låta parterna själva att fatta ett beslut om en fortsättning i företaget. Nu gjorde man det och det är jag glad för, säger Peter Norman.

De stora kostnaderna för SAS har varit löner till de anställda, förklarar ministern. Och det har varit bolaget SAS bedömning att sänkta löner varit en förutsättning för att komma till rätta med problemen i företagets finanser.

De senaste tio åren har svenska staten tillsammans med den norska och danska staten pumpat in närmare elva miljarder i bolaget, enligt Peter Norman, samtidigt som förlusterna under samma tid legat på tolv miljarder.

Ambitionen för den borgerliga regeringen har länge varit att sälja SAS, utan framgång. Men nu kan det vända tror han:

– Före det här avtalet så var det i praktiken omöjligt att sälja det här bolaget. Nu tror jag att sannolikheten är större.

Processen att hitta en köpare pågår delvis genom resurser på finansdepartementet men också via externa rådgivare, vilka vill finansmarknadsministern inte gå in på.

– Så vi får börja om igen och kontakta eventuella köpare och se var vi hamnar, men min bedömning är att det kan gå lite lättare nu, säger finansmarknadsminister Peter Norman.