SD ville kartlägga riksdagsledamöternas ursprung

1:58 min

Sverigedemokraternas partiledning tycker att det är berättigat att ta reda på vilka riksdagsledamöter som har medborgaskap i andra länder. Förra året ville en av partiets ledamöter att riksdagens utredningstjänst, RUT, skulle utreda just detta, men utredningstjänsten sa nej.

Mattias Carlsson, vice gruppledare för Sverigedemokraterna, tycker att frågan var berättigad.

– Det kan väl vara intressant i debatten, att veta om personen man debatterar med har egna intressen i frågan eller om den personen eller argumenterar helt och hållet utifrån principiell grund.

Sverigedemokraterna vill som parti ta bort möjligheten till dubbelt medborgarskap, och de två riksdagsledamöterna Kenth Ekeroth och Thoralf Alfsson har vid flera tillfällen motionerat om att vallagen ska ändras så att endast personer med svenskt medborgaskap ska kunna väljas in i riksdagen.

Förra året bad Thoralf Alfsson, riksdagens egen utredningstjänst att ta reda på hur många och vilka ledamöter som har dubbelt medborgarskap, det vill säga är medborgare i något annat land vid sidan av Sverige.

Men Utredningstjänsten sa nej, bland annat ansåg man att en sådan lista skulle strida mot personuppgiftslagen, men också för att det skulle bli alldeles för tidskrävande arbete, eftersom uppgifterna inte finns i svenska myndigheters register.

Ekot har sökt Thoralf Alfsson, men inte fått någon kontakt.

– Det blir märkligt att ha en situation där man har dubbla lojaliteter, att man är lojal mot två länder samtidigt. Medborgarna måste kunna känna sig säkra på att de som företräder folket i Sveriges riksdag är helt och hållet lojala med svenska intressen, säger Mattias Carlsson.

Uppgifterna om Sverigedemokraternas förfrågan till RUT har väckt starka reaktioner inom dom andra riksdagspartierna.

– Jag har mycket svårt att se detta, vem som är lojal med Sverige är upp till väljarna att bedöma och väljarna har aldrig fel. Medborgarna som går och röstar avgör vem som har lojalitet med Sverige, säger Johan Persson Folkpartiets gruppledare i riksdagen.