Gnesta

Kris i Folkpartiet efter rasistiska uttalanden

1:13 min

Folkpartisternas gruppledare i Gnesta, Göran Benedicks, avgår efter att han på sin blogg bland annat skrivit att afrikaner vill rasera europeiska seder och bruk och där han försvarar användningen av ordet neger. Och Göran Lundbom, också folkpartist i Gnesta, har på sin blogg och i forum uttalat sig främlingsfientligt.

Göran Benedicks säger att han inser att det är svårt att som politiker också uppträda som privatperson.

– Man får heller inte vara alltför provokativ, och bloggen är ju provoaktiv med avsikt, annars är det ingen som läser den, säger han.

I det läge som uppstått väljer han hellre att kunna blogga som han vill framför att vara politiker.

– Jag tycker att jag gjort min arbetsdag för Folkpartiet och jag vill inte att de ska drabbas, säger Göran Benedicks.

Han säger också att det känns tomt att avgå efter 40 år som fritidspolitker för partiet.

Göran Benedicks håller inte med om att det är han skrivit är en nedvärderande generalisering. I sin blogg skriver han bland annat:

Jag är för en generös flyktingpolitik men anser att staten måste kompensera kommuner och landsting för ökade kostnader. De flesta liksom vår familj är ju faktiskt invandrare även om det var ett tag sedan! Med jämna mellanrum så skrivs det negativt om bloggen på olika håll. Det kan man ju för den delen även stå ut med. Men kopplingen till att bloggen skulle vara partipolitisk är inte korrekt, då den helt speglar egna föreställningar om omvärlden. Det kritiken istället slår mot är således Folkpartiet, min familj, barn och barnbarn. Det är ett förhållande, som jag har svårt att acceptera. Därför väljer jag att frivilligt avsluta min politiska gärning, som således sträckt sig som fritidspolitiker under närmare 40 år. Man borde verkligen ha rätt till semester efter en så lång arbetsdag och Folkpartiet och Gnesta kommun klarar sig säkert utmärkt utan min medverkan.

Ytterligare en folkpartist i Gnesta har nu hamnat i rejält blåsväder.

Det är ledamoten i barn- och ungdomsnämnden Göran Lundbom, som enligt nyhetssiten Nyheter 24 ska ha deltagit med rasistiska inlägg på flera webbforum som realisten och avpixlat. Där fäller Lundbom mer eller mindre öppet främlingsfientliga kommentarer.

Bland annat beskriver han det mångkulturella samhället som ett samhälle där du aldrig vet när och hur du kan bli attackerad, rånad, misshandlad eller - om du är kvinna - våldtagen.

Det vet ju du lika väl som jag att det stämmer inte alls in på bilden som folkpartiet har av ett mångkulturellt samhälle, säger Thomas Stääv ordförande för Folkpartiet i Sörmland.

I morgon sätter sig partiets distriktsstyrelse i krismöte, och det är inte otänkbart att Göran Lundbom får följa Göran Benedicks exempel och tvingas bort från partiet.