Klimatförändringar

Varmare klimat fara för renskötare

1:14 min

Värlsbanken kom igår med nya siffror som visar att jordens medeltemperatur stiger med fyra grader. Varmare klimat medför livsfara för renskötare när isarna ännu inte lagt sig på sjöar de är tvungna att passera. Per-Anders Vannar, Sirges sameby, som just nu är på rensamling i fjälls säger att de inte vågar fara ut på isarna.

-Nu är isarna dåliga och vissa sjöar är fortfarande isfria. Vi har ännu inte vågat fara ut på isarna med renarna, inte på Kutjaure i alla fall, säger Per-Anders Vannar.

Per-Anders Vannar, från Sirges sameby, är på rensamling i Kutjaure, platsen där dom för tre år sedan miste 300-talet renar när isen brast. Nu säger han att dom ännu inte har vågat sig på några isar, eftersom vädret har varit så milt i höst, och att det ännu inte har hunnit frysa till ordentligt.

Allt varmare klimat är något som vi får räkna med i framtiden efter Världsbankens rapport igår om att jordens medeltemperatur stiger med 4 grader inom 90 år. Det är två grader mer än forskare tidigare trott.

Det allt varmare klimatet märks redan nu inom renskötseln och Per-Anders Vannar menar att allt varmare klimat medför merjobb för renskötarna, speciellt under samling och flytt.

-Det blir mer att göra när sjöarna inte har isat. I fjol var vi tvungna att vakta renarna i två dygn innan vi fick dem att simma över älven, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio