Makabra fynd i skelettkvinnans lägenhet

1:28 min

Det var flera kartonger med olika skelettdelar som togs i beslag från den 37-åriga kvinnans lägenhet i Bergsjön. Kvinnan har inte bara ha köpt utan även sålt mänskliga skallar.

Ett beslag har också gjorts på en adress i Uppsala av kvarlevor som kvinnan ska ha sålt till andra personer – tre stycken dödskallar, plus en ryggrad. Den man som köpt skelettdelarna anses inte begått något brott, då han haft bristande uppsåt.

Det finns också tecken som tyder på att skelettdelar använts i någon form av sexuellt syfte av kvinnan.

Kvinnan åtalas för brott mot griftefrid, men åklagaren kan inte säga hur och när hon skaffat skelettdelarna. Kvinnan hade i sin bostad sex dödskallar, en ryggrad och ett stort antal andra skelettdelar från människor. 

Hon har under mer än ett år, i sin bostad, använt skelettdelarna i samband med olika sexuella aktiviteter och även, vid något tillfälle, förvarat dem i frysen.

Kvinnan ska ha deltagit i en konversation på internet om en kolerakyrkogård i Vedholmen i Bohuslän, men där ska det inte ha gjorts några grävningar, enligt polisens undersökningar. Enligt åklagaren har kvinnan ett enormt intresse för döden. 

– Vi har hittat foton över bårhus, kyrkogårdar och gravplatser, säger Kristina Ehrenborg-Staffas.

Hos kvinnan hittade polisen även ett lönnutrymme där det fanns utrustning som utredarna tror tyder på att hon förberedde sig för att plocka upp ytterligare skelettdelar ur gravar. Där fanns bland annat en borr och en pannlampa.

Enligt kammaråklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas fanns det hos kvinnan även bilder som inte omfattas av åtalet, eftersom det de skildrar är preskriberat. 

I polisens bildmaterial finns det bilder som tyder på sexuella aktiviteter med skelettdelarna, men de är sekretessbelagda, säger Ehrenborg-Staffas.

I polisens förundersökning finns bland annat bilder på en stor knivsamling som hittats hos kvinnan. Det handlar om ett 30-tal mindre, oftast hopfällbara knivar samt 8-9 större, typ jaktknivar.

Åklagaren konstaterar att kvinnan behandlat skelettdelarna "skymfligt och oetiskt", bland annat genom att plocka ihop ett nästan komplett skelett som hon sedan lät ligga på golvet hemma i lägenheten. 

Bland åklagarens bevis finns beslagtagna skelettdelar och liksäckar. Där finns också vittnesförhör med flera personer som har sett skelettdelar i kvinnans lägenhet och vad dessa har använts till. Att en polishund markerade för mänsklig likdoft i kvinnas bostad hör också till bevisen. 

Åklagaren presenterade också en del skriftlig bevisning, bland annat textfiler från en CD-skiva som döpts till "min nekrofili" och "min första upplevelse".

Kvinnan medger skelettfynden i sin bostad, men förnekar att hon gjort sig skyldig till något brott. 

Enligt en första psykiatrisk rättsundersökning lider kvinnan i juridisk mening inte av en psykisk störning. Av den undersökning som gjorts av kvinnan framgår bland annat att hon aldrig kommit in i förvärvslivet, saknar utbildning och att hon sedan 2011 har socialbidrag. Hur hon annars klarat sin försörjning vill hon inte berätta. 

Vid undersökningen framstod hon som klar och orienterad utan tecken på pågående affektiv störning eller psykotiska symtom. Hon är förtegen om sin bakgrund, påpekar man i undersökningen.

Brott mot griftefrid kan ge allt från böter till två års fängelse. Brottet förutsätter att man flyttat, skadat eller "skymfligen behandlat" lik eller avlidens aska. Enligt Nationalencyklopedin kan man också dömas om man öppnat en grav eller gjort skada eller ofog på en kista, grav eller liknande. 

På internet sker handel med mänskliga skelettdelar helt öppet och det finns nätbutiker som säljer till vem som helst. Köparen får själv ta reda på om hanteringen är laglig i hemlandet. Framför allt handlar det om företag i USA.

De flesta skallar som säljs kommer från Kina eller Indien, trots att båda länderna har förbjudit sådan export. De indiska uppges komma från avlidna i storstädernas slumområden medan de kinesiska ska komma från avrättningar eller plundrade gravar. 

Priserna har gått upp sedan Kina gjorde exporten olaglig. En skalle kostar minst fem tusen kronor och ett lårben strax över tusenlappen.

Kvinnan åtalas också för vapenbrott. Skott hade avlossats från kvinnans lägenhet och vid den fortsatta undersökningen hittade polisen, förutom skelettdelar, flera vapen. Där fanns bland annat elpistoler, startpistol och tårgassprej som det krävs tillstånd för.

– Jag kommer att skicka in det nu under eftermiddagen. Jag hann inte få med det tillsammans med det andra åtalet, säger Ehrenborg-Staffas. 

Men kvinnan kommer inte ihåg någonting. 

– Hon var väldigt berusad när hon greps, säger Ehrenborg-Staffas.

TT/Västekot