Förundersökning efter SD-filmerna

1:24 min

De uppmärksammade filmerna som Expressen publicerade i förra veckan där bland andra sverigedemokraten Erik Almqvist gör rasistiska och sexistiska uttalanden ska nu granskas rättsligt.

Det är polis och åklagare som har inlett en förundersökning om uttalanden som gjordes är hets mot folkgrupp.

Tidningen Expressen publicerade förra veckan filmer som gjorts av sverigedemokraten Kent Ekeroth när han och andra partivänner festade under en sommarnatt för 2,5 år sedan.

Det som händer på filmen är bland annat att Erik Almqvist som sedan skulle bli partiets ekonomisk-politiske talesperson säger ord som babbe, hora och blatte till bland andra komikern Soran Ismail.

Flera har polisanmält händelsen och nu är en förundersökning inledd.

Enligt åklagare Mats Åhlund innebär de här uttalandena i sig hets mot folkgrupp eftersom de uttrycker ogillande mot personer på grund av exempelvis etnisk tillhörighet.

Frågan är hur många som hörde tillmälena, alltså hur offentligt det var. Om det enbart riktar sig mot en person blir det snarare frågan om förolämpning.

Att förundersökningen är inledd innebär inte att någon av de inblandade är misstänkta för något brott i det här skedet utan det är själva situationen som ska utredas.

I en annan av filmerna visar hur Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling plockar upp metallrör från gatan som de sedan släpper när de hör att polisen närmar sig.

Även den händelsen kan bli föremål för en förundersökning. Det handlar i så fall om förberedelse till misshandel, men där har åklagaren ännu inte bestämt sig om förundersökning ska inledas eller inte.