Sollefteå

Vindkraft i Sollefteå ifrågasätts

1:48 min

Det kan bli ett stopp för utbyggnad av vindkraft i Sollefteå kommun utöver de tio områden som finns anvisade i kommunens vindkraftplan från 2008. På ett möte i Näsåker igår kritiserades kommunalrådet Elisabet Lassen (S), hårt för brister i kommunens planarbete. Många deltagare vittnade om hur deras verksamheter och liv skulle påverkas negativt av vindkraftsbygge i området Fängsjö/Storsjöhöjden.

Många deltagare vittnade om hur deras verksamheter och liv skulle påverkas negativt av vindkraftsbygge i området Fängsjö/Storsjöhöjden.

– Bestämmer man sig för att bygga vindkraft på dom 10 utpekade områdena, ja då kanske det är " that´s it " för Sollefteå kommun. Så sa det socialdemokratiska kommunalrådet Elisabet Lassen till mig efter vindkraftsmötet i Näsåker igår.

Innan dess hade hon pressats hårt av mötesdeltagarna och kritiserats för att Sollefteå kommuns översiktsplan är från 1990 och inaktuell. Kravet är att planeringen av vindkraftparker ska stoppa upp i avvaktan på en översiktsplan som ska vara klar 2014

Det finns ett kanske i socialdemokraten Elisabet Lassens uttalande, möjligen ska hon senare påpeka det, men oavsett om det innebär handbroms i för vidare vindkraftsexploatering av Sollefteå kommun eller ej så är det ingen tröst för alla dom som skulle påverkas av en etablering i Fängsjö/Storsjöhöjden.

Carolina Visser och hennes man driver Farm Backsjön med vildmarkscamp o tulpanodling.

– Vi har många turister som kommer från till exempel Tyskland och Holland för att uppleva skönheten och lugnet i det här området, med 180 vindkraftverk i området där vi erbjuder aktiviteter finns det ingen som vill komma, säger Carolina Visser.

– Vår fråga till kommunen  är, ska vi fortsätta att utveckla verksamheten, ska vi fortsätta försöka locka folk till området eller ska vi flytta? Som jag ser det finns det ingenting emellan.

Flera andra företagare vittnade om problem för sina respektive verksamheter och många pratade om förslysten av livskvalité. Så till exempel Anita Jinton som driver ett företag i smyckesbranschen.

– Mitt liv känns förstört. jag har valt att bo i Grundtjärn, för att bo i det vackra och tysta. Så blir det inte mer, det är borta, säger hon.

Kommunalrådet Elisabet Lassen tycker det är tråkigt att företagare tvingas upphöra med sin verksamhet och att människor kan uppleva förlust av livskvalité. Men hon påpekar också att inget ännu är avgjort. Först ska en miljöprövning avgöra om påverkan är rimlig eller ej.

Stig Edfast
stig.edfast@sverigesradio.se