Forskningslösning för miljarder toa-nödiga

1:50 min

2,5 miljarder människor på jorden saknar toalett och tvingas uträtta sina behov bakom närmsta buske. Det leder till en stor spridning av dödliga sjukdomar. Hittills har sanitetsfrågan drivits med statliga lösningar och bistånd. Nu måste forskare och marknadskrafterna med om det ska hända nått, anser dr. Doulaye Kone, som leder Gatesstiftelsens jakt på en ny toa.

– Utmaningen är att få något till marknaden som är så billigt att folk har råd att köpa. I sanitetssektorn så förlitar vi oss fortfarande tyvärr på statliga initiativ, och vi har inte undersökt marknadslösningar ännu, säger Doulaye Kone.

IT-miljardären Bill Gates satsar nu mångmiljardbelopp på forskning som kan lösa problemet. Hälften av alla sjukhusplatser i fattiga länder tas upp av folk som blivit sjuka av dålig sanitet enligt FN. Dagens vattentoaletter är ingen hållbar lösning och septiktankar och latriner är också för dyra.

Det behövs en toalett som dödar alla sjukdomsmikrober i avföringen och förvandlar den till något nyttigt istället som bränsle, el och gödsel och som inte kräver vatten eller elnät för att fungera och inte kostar mer än några ören per person och dag att använda. Några av världens främsta universitet har tagit fram prototyper. Amerikanska Caltechs idé är soldriven toa som omvandlar avföring till vätgas och el och brittiska forskare förvandlar bajs till steril biokol som man kan odla i.

Om tre år ska tusentals hightechtoaletter testas i fält i afrika och asien. Sen väntar masstillverkning. Toatekniken ska bli lika billig som dagens enklaste mobiletelefoner. Bill & Melinda Gates-stiftelsen räknar med att inom 30 år kommer hälften av de miljardtals människor som idag saknar en toa ha fått en tack vare projektet.
– Jag hoppas att vi inom 30 år kommer ha lyckats, säger Doulaye Kone.