P4 Kollar vuxenmobbning

"Mobbning är ett brott som bör kriminaliseras"

1:30 min

Fackförbundet Vision vill att trakasserier och mobbning ska skrivas in i lagtexten. Men Leif Kåvestad, författare till boken Civilkarage och som själv blivit trakasserad av en arbetsgivare, tycker att mobbning ska kriminaliseras.

Leif Kåvestad menar att mobbing är så pass allvarligt att det ska drivas i domstol och inte mellan fack och arbetsgivare.

– Om man kriminaliserar mobbningen så blir det ingen förhandlingsfråga utan en rättvisefråga och ett brott har begåtts och då ska också brottet utredas och hamna i en domstol, och då är det mer frågan om vem som har gjort fel, säger Leif Kåvestad.

Fackförbundet Vision vill att mobbning ska lagföras men Leif Kåvestad tycker inte att det räcker. I ett förslag till en motion till Vänsterpartiet och Miljöpartiet i riskdagen föreslår han att mobbning ska betraktas som ett brott som helt enkelt ska avgöras i en rättegång.

Varför? Jo för idag ses mobbing som en arbetstvist och då kan den mobbade offras, menar han.

– Facket stödjer arbetsgivaren. Facket vill ha en bra relation till arbetsgivaren och det här innebär att den enskilda individen kommer i kläm, säger Leif Kåvestad.

Men det här med kriminalisering, det låter ju verkligen som en vision. Tror du att det överhuvudtaget är fullt möjligt att det skulle bli kriminellt att mobba en annan person?

– Ja om man tittar på Frankrike så är det kriminellt att mobba en person. Att lagstifta om det här i Frankrike så skulle det kunna gå att göra det i Sverige också, säger Leif Kåvestad.

Reporter: Johanna Nyman
johanna.nyman@sverigesradio.se