Svaga muskler kan leda till för tidig död

1:39 min

De som var starka i ungdomen minskar risken att dö i förtid med i genomsnitt 30 procent. Det visar en internationell studie.

– Vi har visat att muskelstyrkan, som den kan uppmätas bland unga män har en stor betydelsen för risken att i i alla dödsorsaker, liksom hjärt- och kärlsjukdomar och självmord, säger Finn Rasmussen, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, KI, i Solna.

I studien har 1,1 miljoner män följts i Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Efter 24 år hade drygt 26 000 personer dött, i en samkörning med militärens mönstringsundersökningar visar studien att dödligheten var högre bland de som i tonåren var svaga i händer, knä och armar.

Studien pekar på att för de som var starka i tonåren minskade risken att dö i förtid med i genomsnitt 30 procent.

Det har inte gjorts några liknande undersökningar på kvinnor, men riskerna kan vara desamma.

– Om jag får spekulera lite då kan jag säga att det borde vara på samma sätt för kvinnor. Det borde inte vara någon radikal skillnad för män jämfört med kvinnor, säger Finn Rasmussen.

Det är inte muskelsvaghet i sig som leder till för tidig död, utan i mätningar märks att de som är svaga oftare dör i det som benämns allmän dödlighet, men det märks en tydlig ökning när det gäller självmord och hjärt -och kärlsjukdomar.

Muskelsvaghet behöver inte vara samma sak som övervikt, men studien visar att muskelsvaga i ett längre perspektiv löper samma risker som de med högt BMI eller har högt blodtryck.

Men det går att göra något åt den förhöjda risken, säger Finn Rasmussen.

– Man kan göra väldigt enkla saker, som att träna måttligt. Man behöver inte träna hårt för att uppnå effekt.

Så man kan träna bort risken?

– Det tycker jag man kan säga att man kan göra, säger professor Finn Rasmussen.