skövde

Konstchefen om Livets brunn: "Jag ska inte ta bort något"

0:55 min

En staty mitt i Skövde där en naken man piskar mot en kvinna har blivit föremål för debatt. Konstchefen Ingemar Arnesson i Skövde kommun menar att den kan tolkas som kvinnoförnedrande. 

Statyn, Livets brunn, kan enligt kommunens konstchef Ingemar Arnesson tolkas som kvinnoförnedrande och att den därför kanske bör flyttas eller tas bort - det skriver Skaraborgs Allehanda. Arnesson säger däremot till P4 Skaraborg att det inte ligger på hans bord att ta något sådant beslut.

– Det är inte min sak att bestämma. Vi har lyft frågan om att problematisera kring det uttryck som man i dag, i vår samtid, kan tolka. I mitt ansvar ligger de konstnärliga gestaltningarna i det offentliga rummet, säger Ingemar Arnesson

Han berättar vidare att det ligger i uppdraget för Skövde och Västra Götalandsregionen som konstinstitution att jobba med genusfrågor. Det normkritiska förhållningssättet är det centrala i diskussionen menar Arnesson, inte huruvida man ska flytta Livets brunn eller inte.

– Jag ställde frågan för att spetsa till det hela. Men det är inte min sak att ta bort något, flytta något elkler riva något. Jag som tjänsteman frågar sådana saker, om man kan vara en möjlighet, säger Ingemar Arnesson

Vad ska det leda till då?

– Det kan landa i att vi faktiskt får en förklaring. Det som Ivar Johnsson faktiskt har skrivit om intentionen med denna skulpturgrupp, den finns inte skriven på plats i dag, säger Ingemar Arnesson.

Under onsdagsmorgonen möter P4 Skaraborg de två unga gymnasietjejerna Jessica Karlsson och Melinda Svensson tycker att statyn är fruktansvärt obehaglig och att det inte passar in i stadsbilden.

– Jag tycker mer att man ska ha fina och glada statyer istället för sånt här, säger Melinda Svensson.