P4 kollar vuxenmobbning

Kommunal hjälpte inte mobbade medlemmar

1:37 min

En kvinna från Strömsunds kommun blev mobbad på sin arbetsplats i nästan sju år. Hon vände sig till sitt fackförbund Kommunal för att få hjälp men det fick hon inte.

Kvinnan som vill vara anonym men som vi kan kalla för Anna blev för några år sedan mobbad på sin arbetsplats i Strömsunds kommun. Hon vände sig till facket för att få hjälp, men det var inte helt enkelt.

– Jag fick höra att det enda rätta var att byta jobb, så jag hade inget stöd från facket över huvud taget och inte utav min chef heller, säger Anna.  

Vad tycker du om hur facket behandlade det här?

– Det är under all kritik, jag är mycket besviken, säger hon.

Blev förbannad
Kollegorna vägrade att prata med Anna och hon säger att de brukade gömma hennes papper.

– Jag blev förbannad och tänkte ibland att nu ger jag upp och säger upp mig, men sen kände jag att  det är jag som ska vara kvar och de som borde gå, säger hon.

Uppmanades lämna jobbet
Anna säger alltså  att hon blev uppmanad av fackförbundet Kommunal att säga upp sig när hon blev kränkt på jobbet. Men Siw Karlsson på Kommunal säger att sånt inte förekommer.

– Det är väldigt tråkigt att man upplever det så, men i de fall som jag känner till så har vi tagit striden för våra medlemmar, säger hon.

Fler besvikna
Men det Siw Karlsson säger, stämmer inte enligt de som har hört av sig till P4 Jämtland. Flera tycker att Kommunal inte tar fighten.  Så tänker exempelvis  Yvonne Axelsson, som vi kunde höra om tidigare i veckan. Hon blev mobbad på sin arbetsplats i fyra månader. 

– Till slut pratade jag med facket och den mannen rekommenderade mig att säga upp mig, han sa att det fanns så mycket arbete inom vården så det var inga problem, säger Yvonne Axelsson.