Sápmi

Etiskt råd fanns bara på pappret

1:23 min

För tre år sedan beslutade Sametinget att tillsätta ett etiskt råd som skulle jobba med hantering och förvaring av samiska mänskliga kvarlevor som finns på museer. Rådet existerar inte mer och Rose-Marie Huuva som var med i rådet säger att dom inte har haft ett enda möte.

-Jag fick inte inkallelse till ett enda möte och det var ju en tidsbestämt period vi skulle arbeta i det här rådet, säger Rose-Marie Huuva.

På 1600-talet fanns det en kyrkogård vid Silbojokk i Arjeplog. Riksorganisationen Same Ätnam har begärt att Sametinget ska ta initiativ för återbegravning av samiska kvarlevor som har tagits upp från den gamla kyrkogården vid Silbojokk. Och de flesta som begravdes där var samer. Kvarlevorna som har grävts upp finns vid Norrbottens läns museum.

Rose-Marie Huuva som fick brev från Sametinget om att hon var med i det Etiska rådet, som bara existerade på pappret, säger att om Sametinget ska jobba med att få tillbaka kvarlevor, så kommer aldrig de samiska kvarlevor, så som de omtalade Rounala kraniene och kvarlevorna från Silbojokk, som ligger kvar i museer, återbegravas.

Rose-Marie Huuva:

- Jag tror inte alls att Sametinget kan lösa nånting för att det man har sett hittills på svensk sida, det är ju enskilda personer eller sammanslutningar som har fått tillbaka kvarlevor. Nej, jag har mistat tron på Sametinget helt och hållet i det här ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio