Skulptur i Skövde orsakar debatt

0:28 min

I Skövde har det blivit debatt kring "Livets brunn", en grupp statyer i brons där en man ser ut att vara på väg att piska en hukande naken kvinna. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green ifrågasätter "om en sådan staty ska stå i mitten av Skövde".

Frågan om statyns vara eller inte vara väcktes under ett seminarium om jämställdhet av Ingemar Arnesson, konsthallschef i Skövde:

- I vårt uppdrag som vi har som konstinstitution här i Skövde och Västra Götaland har vi ett uppdrag att jobba med genusfrågor och det normkritiska förhållningssättet som vi vill förhålla oss till. Och i det sammanhanget på den debatten som var i måndags lyfte jag frågan att det här kan vara ett exempel på en sådan sak som kan diskuteras. Att man bör problematisera en tolkning kring detta, säger Ingemar Arnesson.

Nej, chefen för Skövde konsthall, Ingemar Arnesson vill inte ta bort skulpturgruppen "Livets brunn". Men han vill diskutera den. För det är många som ställer frågor.

Det gäller en grupp statyer i brons som står på Hertig Johans torg mitt i stan. De skildrar olika skeden i livet och den som är mest ifrågasatt är en staty av en man iklädd hjälm med en piska i handen och en hukande naken kvinna framför sig.

Den är gjord av Ivar Johnsson och blev färdig 1950, i efterkrigstiden.

Det är en våldsam skildring, men den måste förstås i förhållande till den tid då den är skapad, säger konstvetaren Jessica Sjöholm Skrubbe:

- Bara för att man skildrar någonting som är våldsamt så är det inte samma sak som att förespråka eller förorda. När det gäller Ivar Johnsson så är det så att han är ganska tydlig när man tittar på den typ av skulpturer han har gjort i flera andra sammanhang att den här typen av motiv är en kritik mot våld, säger Jessica Sjöholm Skrubbe.

Många av landets offentliga statyer är föreställande och har klassiska ideal, många är statyer av nakna kvinnor, som idag väcker helt andra reaktioner än när de skapades.

Offentlig konst väcker ofta debatt – på tal om nakna kvinnor – så har Marianne Lindberg de Geers "Jag tänker på mig själv", en bronsskulptur i Växjö av en naken mager och en kraftig kvinna - vandaliserats flera gånger.

Och Carl Milles Flygarmonument i Stockholm, en örn som påminner om en nazistsymbol, har debatterats livligt.

Men Jessica Sjöholm Skrubbe som skrivit sin avhandling om skulpturer i offentlig miljö och för dagen är ute och studerar den offentliga konsten i Borås - hon tycker inte att man ska ta bort konst som väcker känslor:

- Nej, det tycker jag absolut inte att man behöver. Jag tycker att det är mycket mer fruktbart att lyfta fram sammanhangen som de här skulpturerna är producerade inom. Det är klart att man kan informera på en massa olika sätt med skyltar, man kan ha debatter, man kan arbeta med andra konstverk som sätts i dialog med den här typen av äldre konstnärliga uttryck, och så vidare.

Kulturnytt/SR Skaraborg